Fogyatékkal élők betlehemese

Fogyatékkal élők betlehemese

Szép és megható karácsonyi műsort tartottak szerdán, 2015. december 16-án, a Mallersdorf-i ferences nővérek által működtetett Szent Ferenc Szociális Központ fogyatékkal élő fiataljai a szülői közösség, a barátok, rokonok és ismerősök részére. Az intézmény életében minden évben kiemelkedő eseményt jelent a hagyományos karácsonyi betlehemes játék, amelyre már hetekkel előre készülnek a gyermekek illetve a velük foglalkozó szerzetesnők és pedagógusok. Az ünnepséget idén is megtisztelte jelenlétével Böcskei László római katolikus megyéspüspök, aki bátorító szavakkal illette az autista és Down-kóros fiatalokat, valamint tanítóikat.

 

A Szent Ferenc Szociális Központ délutáni foglalkoztatás révén felbecsülhetetlen értékű segítséget nyújt azoknak a szülőknek, akik munkaidejük alatt nem lenne kire hagyják fogyatékkal élő gyermeküket. Amellett, hogy a gyermekeket segítik a tanulásban, az intézményben igyekeznek hozzájárulni állapotuk javulásához is. „Célunk, hogy ne csak egyszerűen foglalkoztassuk, hanem fejlesszük is ezeket a gyermekeket. Közreműködünk egy logopédussal és egy gyógytornásszal, de ugyanakkor odafigyelünk arra is, hogy a gyermekek jól érezzék magukat, érezzék a Isten szeretetét” – hangsúlyozta Jácinta nővér, aki közel fél éve vette át a 8 és 15 év közötti gyermekek csoportját. „A Down szindrómások jellemzője, hogy nagyon nagy szeretetigényük van, de ugyanakkor sok szeretetet is adnak: ölelgetik, megsimogatják az embert, csak azért, hogy érezzék közelségét. Az autisták nem ennyire simulékonyak, de ragyog a kis szemük és látszik rajtuk, hogy élményt jelent a számukra mikor foglalkoznak velük.

 

Ezek azok a pozitív visszajelzések, amelyek mindig megerősítenek a munkánkban” – tette hozzá Rárok Ibolya pedagógus. A fogyatékos fiatalok a jó gondozást igazoló fegyelmezettséggel és türelemmel szerepelték végig a karácsonyi műsort, melyhez mindegyikük hozzátett valamit, ki-ki a saját képességeihez mérten. Megindító volt ugyanakkor azt az odafigyelést és gyöngédséget látni, amellyel a gyermekek segítették egymást az előadás folyamán. Az idősebb, rátermettebb gyerekek már előre tudták, hogy lassúbb társaik hol fognak nehézségekbe ütközni a szövegmondásban vagy mozgásban és apró gesztusokkal, szavakkal vagy érintéssel átsegítették őket a nehéz pillanatokon. A fogyatékkal élők csoportjának előadását követően a nagyváradi Szacsvay Imre Általános Iskola diákjai is megörvendeztették a jelenlevőket egy hangulatos és humort sem nélkülöző karácsonyi műsorral, gyönyörű énekekkel köszönve meg a fogyatékosok fellépését.

Szombati G. Tamás

KÉPSOROZAT