Fogyatékkal élők betlehemese

Spectacol de Crăciun al copiilor cu deficiențe

Miercuri, 16 decembrie 2015, la Centrul Socail pentru persoane cu handicap Sântul Francisc din Oradea, sub coordonarea surorilor franciscane de Mallersdorf, tinerii aflați în îngrijire aici au organizat un emoționant spectacol de Crăciun pentru părinții, prietenii, rudele și cunoscuții prezenți. În viața instituției un loc de seamă îl ocupă în fiecre an jocul păstoresc, pentru care copiii, tineriii, călugărițele, dascălii și pedagogii se pregătesc cu multe săptămâni înainte. Și în acest an a fost prezent la eveniment episcopul romano catoic de Oradea Böcskei László, care le-a adresat copiilor și tinerilor cu handicap, precum și îngrijitorilor lor cuvinte de încurajare și nădejde.

Centrul Social Sfântul Francisc oferă prin activitatea de dupăamiază un ajutor de neprețuit părinților, care datorită programului de lucru nu își pot lăsa copiii afectați de handicap în grija altcuiva. În cadrul instituției copiii sunt ajutați să  învețe, să-și facă temele, dar în același timp li se oferă asistență pentru ameliorarea handicapului. „Scopul nostru este acela de a le oferi activitate de dupăamiază, dar și posibilitatea de dezvoltare a propriilor capacități. Colaborăm cu un logoped și un fizioterapeut, dar ne concentrăm atenția și asupra faptului ca acești copii să se simtă bine, să simtă iubirea lui Dumnezeu” – a afirmat sora Jácinta, care se ocupă cu grupa de vârstă 8-15 ani de aproape șase luni.

„Una dintre caracteristicile copiilor cu sindromul Down este nevoia de afecțiune, dar în același timp oferă multă afecțiune la rűndul lor: ne îmbrățișează, ne mângâie, numai pentru a ne simți apropierea. Copiii cu autism nu dau dovadă de prea multă afecțiune, dar le strălucesc ochișorii, și li se vede pe chip bucuria, atunci când ne ocupăm de ei. Acestea sunt semnele pozitive, care ne dau curaj în munca noastră” – a adăugat pedagogul Rárok Ibolya.

Tinerii cu deficiențe au demonstrat rezultatele bunei educări și multă răbdare pe parcursul spectacolului, la care a contribuit cu câte ceva fiecare dintre ei, conform propriilor capacități și posibilități. A fost emoționantă atenția reciprocă, și ajutorul pe care și l-au acordat reciproc micii artiști. Copiii mai mari, cu mai multă experiență cunoșteau de dinainte momentele în care colegii lor mai mici și mai lenți vor întâmpina dificultăți în recitarea textului sau în mișcările de scenă, ajutându-i verbal sau prin gesturi.

La sfârșitul momentului artistic oferit de grupul copiilor cu deficiențe, au intrat pe scenă copii școlii generale Szacsvay Imre din Oradea, care au oferit la rândul lor o mică prezentare de Crăciun.

 

GALERIE FOTO