2015_12_16_karacsonyi_hangolodas_iskola

Ráhangolódás karácsony ünnepére az iskolában

Adventi lelkinapon vettek részt szerdán, 2015. december 16-án a nagyváradi Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum alsó tagozatos tanulói. Az adventi felkészítés szentmisével és bábelőadással folytatódott.

Amint az már hagyomány, katolikus papok és református lelkipásztorok jöttek el a Szent László középiskolába, hogy segítsenek a gyerekeknek ráhangolódni a karácsony szent ünnepére – tudtuk meg Szabó Ervin spirituális atyától. A lelkinapon Dr. Micaci Cristian, az egyházmegye pasztorál asszisztense is részt vett, s első alkalommal ebben az évben a Mária Ráció igazgatója, Karácson Tibor atya is eljött.

Két osztály a ferences nővéreket látogatta meg, ahol a Kett valláspedagógiai módszer segítségével történt a ráhangolódás, a többi osztályban pedig egy-egy tisztelendő, vagy lelkész foglalkozott a gyerekekkel. „Fontosnak találom, hogy segítsük a gyerekeket odavinni a betlehemi jászolhoz, hogy karácsonykor rátaláljanak a megszületendő Messiásra. Vannak családok, ahol nem kapják meg ezt a felkészítést, ezért is próbáljuk ebben segíteni a családokat, a szülőket” – tette hozzá a spirituális atya.
A IV. B osztályban Kruzslitz Imre atya, tótteleki plébános készítette fel az ünnepre a gyerekeket. Karácsonyi énekeket énekelte, majd szinte észrevétlenül vezette rá a gyerekeket arra, hogy az ajándékoknál fontosabbak azok az érzések, melyek a karácsonyt különlegessé teszik. Jézus születésnapját ünnepeljük és az örömünk az, amivel őt megajándékozhatjuk. Fontos segíteni másoknak, megérteni másokat, örömet szerezni másoknak és főleg szeretni a többieket. A legnagyobb ajándék pedig az, hogy Isten elküldte nekünk egyszülött fiát, ezzel bizonyítva, hogy mennyire szeret bennünket. A családban a legszebb, amikor együtt vagyunk, s leginkább szeretetre van szükségünk – Isten is azt szeretné, ha örömben, szeretetben, békében élnénk – s ez az ünnep lényege. Szó esett a karácsonyi felkészülésről, szokásokról, arról, hogy nem a takarítás, sütés és főzés a legfontosabb az ünnep előtt, hanem a lelki felkészülés a karácsonyra. Az atya felhívta a gyerekek figyelmét a hajnali misékre, illetve a különleges hangulatú éjféli szentmisére. Később a gyerekek kérdéseket tettek fel – többek között arra voltak kíváncsiak, hogy létezik-e Télapó és ha nem, ki hozza az ajándékokat, hány éves Jézus és miért hívják a karácsonyt karácsonynak.
A délelőtt szentmisével folytatódott, melyet Bărbuţ Péter köröstarjáni plébános celebrált, majd bábelőadás következett Jézus születéséről, a Magocska baptista színjátszócsoport előadásában.

 

Forrás: erdon.ro