2015_12_26_premontrei_bucsu9

Hramul și administrarea slujirii lectoratului la biserica premonstratensă

Sâmbătă 26 decembrie 2015, de ziua sfântului diacon Ștefan, primul martir, la orele 9:30 a fost celebrat hramul bisericii premontstratenze din Oradea.

Ordinul Premonstratens (în latină Candidus et Canonicus Ordo Praemonstratensis) a fost întemeiat în anul 1120 de Norbert de Xanten împreună cu alți 13 însoțitori, în localitatea Prémontré de lângă Laon (Franța). Ordinul cuprinde canonici regulari, ce reprezintă o sinteză a vieții monahale și a celei canonice. Ordinul premonstratens a ajuns la Oradeaîn anul 1130. Aici a obţinut recunoştinţa locuitorilor prin renumele şcolii conduse de ei. Şcoala de băieţi prin exigenţă şi preocupare pentru viitorul copiilor a dat roade, mulţi terminând şi facultatea de drept în cadrul aceluiaş ordin devenind avocaţi renumiţi. În clădirea şcolii şi facultăţii, astăzi funcționează Liceul Mihai Eminescu. Lângă clădirea şcolii se află biserica cu două turnuri proiectată în stil baroc, construită între anii 1740-1760. Latura de vest a bisericii e lipită de clădirea mănăstirii.

 

Sfânta liturghie a fost celebrată de către abatele Fejes Rudolf Anzelm. Muzica liturgică a fost interpretată de către cantorul Schneider Arnold, iar evanghelia (Mt10,17-22) a fost citită de către Mészáros Antal, paroh emerit. În cadrul sfintei liturghii, abatele Fejes Rudolf Anzelm a administrat slujirea lectoratului fratelui O.Praem Propszt András Antal.