2016_01_06_vizkereszt_szekes

Sărbătoarea Epifania Domini în Catedrala din Oradea

Sfânta liturghie de Epifania Domini, celebrată de Excelența Sa Böcskei László, episcop romano-catolic în data de 6 ianuarie 2016, orele 11.00 în Catedrala din Oradea, a început cu binecuvântarea apei. Ierarhul i-a stropit cu apa sfințită pe credincioșii veniți la sfânta liturghie, în semn de purificare și de sfințenie.

Cu ocazia sărbătorii Epifania Domini, cunoscută sub numele popular de Bobotează, ne îndreptăm atenția asupra arătării divinității în Isus Cristos: vizita magilor de la răsărit, botezarea lui Cristos în Iordan, respectiv primul miracol înfăptuit la nunta din Cana.

 

În gândurile de introducere a sfintei liturghi, episcopul Böcskei László– așa cum a făcut-o în mai multe rânduri cu ocazia liturghiilor de sărbătoare din această iarnă – a așezat în prim plan pornirea la drum a păstorilor, asemănând-o de această dată cu pornirea la drum a magilor sosiți de departe, care în urma cercetărilor astrologice au recunoscut în noul născut de la Betlehem ceva ieșit din comun, ceva extraordinar, ceva divin.

Începutul de an este totodată și perioada binecuvântării caselor, când preotul stropește cu apa sfințită locuințele. De aceea apa sfințită pe care o ducem acasă cu noi este un semn al sfințeniei lui Dumnezeu. Această sfințenie dorim să o acceptăm prin viața noastră curată, această sfințenie dorim să o emanăm către semenii noștri, către întreaga lume – a mai spus ierarhul.

 

Cântecele liturgice au fost interpretate de către corul catedralei, sub conducerea dirijorului Kristófi János.

 

La sfârșitul sfintei liturghii, credincioșii au putut lua din apa proaspăt sfințită, pentru a o duce în propriile locuințe.

 

GALERIE FOTO