2016_01_17_okumenikus_ima_szekes

Rugăciunea ecumenică a reprezentanților cultelor creștine în Catedrala din Oradea

Sunteți o descendență aleasă ca să vestiți faptele mărețe ale Domnului. (1Pet 2, 9) – este mottoul din acest an al Săptămânii de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor. Reprezentanții cultelor creștine din Oradea s-au rugat împreună duminică, 17 ianuarie 2016, orele 17.00 în Catedrala Romano-Catolică din localitate, pentru ca rugăciunea Domnului nostru Isus Cristos să se împlinească: „Toți să fie una.“ (In 17,21).

 

Mai mulți dintre liderii comunităților creștine prezenți la această ocazie de rugăciune au considerat unitatea creștinilor ca fiind un răspuns adecvat diferitelor crize pe care le trăim în zilele noastre. Într-o lume în care crizele se succed continuu, sau se acumulează chiar, creștinii sunt chemați la unitate, pentru a mărturisi credința lor prin propriile fapte. Episcopul greco-catolic Virgil Bercea a vorbit despre evanghelia de duminică, despre cei zece leproși vindecați de către Isus, dintre care doar unul s-a întors să dea mulțumire.

 

Episcopul reforma Csűry István a scos în evidență pietrele care stau în calea ce conduce de la unii către alții, și care trebuie îndepărtate. Pastorul luteran Mátyás Attila a pus accentul pe pietrele vii: noi înșine trebuie să devenim pietrele vii ale bisericii și ale poporului lui Cristos. Pastorul a vorbit și despre exemplul de excepție pe care odinioară l-a oferit episcopul emerit Tempfli József, atunci când  a permis comunității luterane să se roage în biserica Sfântul Ladislau, într-o perioadă în care aceasta nu dispunea de propriul lăcaș de cult.

 

Ideile principale care s-au regăsit în predicilor care au urmat, au fost străduința către unitate, căutarea aspectelor care ne unesc ca și creștini, străduința pentru a face binele, trăirea credinței în viața de zi cu ci. Comunitatea penticostală Tabor a fost reprezentată de către Laurențiu Pășcuți, comunitatea penticostală Betania de către Florean Prodea, iar cea a evreilor mesianici de către rabinul Nagy Dávid.

Cântecele liturgice au fost interpretate de către corul catedralei, sub conducerea dirijorului Kristófi János. Seara de rugăciune s-a încheiat cu binecuvântarea episcopului Böcskei László.

 

În săptămâna 18-24 ianuarie vor continua serile de rugăciune ecumenică, în bisericile și lăcașele de cult ale comunităților creștine din Oradea.

 

GALERIE FOTO