mk

Să susținem valoarea familiei – comunicatul de presă al Episcopiei Romano-Catolice de Oradea

Pe parcursul săptămânilor trecute, prin diferitele mijloace media am putut afla cu îngrijorare despre evoluţia unor situaţii care vizează direct acele valoril creştine, pe care le considerăm fundamentale pentru normalitatea societăţii noastre. Printre aceste valori se află la loc de frunte instituţia familiei, „societate naturală în care bărbatul şi femeia sunt chemaţi la dăruire de sine în iubire şi în dăruirea vieţii.” (Catehismul Bisericii Catolice 2207)

 

Alăturându-ne iniţiativei Comunităţii Regionale Penticostale Oradea şi a Uniunii Bisericilor Creştine Baptiste din România, dorim să oferim un semn de solidaritate cu acele familii, care în ultimul timp, în urma unor intervenţii a unor instituţii din Norvegia, s-au confruntat cu măsuri drastice care au provocat dezbinarea unităţii familiei prin scoaterea fără motiv întemeiat a copiilor din sânul familiei şi de sub ocrotirea părintească.

 

Învăţătura Bisericii Catolice formulează foarte explicit responsabilitatea şi îndatoririle comunităţii politice faţă de familie şi insită asupra următoarelor aspecte: „comunitatea politică să cinstească familia, să o asiste şi să-i asigure în special libertatea de a întemeia un cămin, de a avea copii şi de a-i creşte în acord cu propriile convingeri morale şi religioase. Totodată, să protejeze stabilitatea legăturii conjugale şi a instituţiei familiale, precum şi libertatea de a-şi mărturisi credinţa, de a o transmite, de a-şi creşte copiii în ea, cu mijloacele şi instituţiile necesare.” ( Catehismul Bisericii Catolice 2211).

 

În sensul celor aici enunţate, Episcopia Romano-Catolică de Oradea susţine toate acele demersuri, care se îndreaptă spre apărarea intituţiei familiei, a familiilor şi membrilor acestora. Ne solidarizăm cu familiile despre a căror grea încercare am putut afla, dar şi cu toate familiile, care se află în situaţii asemănătoare. Apelez  la credincioşii noştri, pentru ca să ne unim în rugăciune şi să cerem ajutorul şi ocrotirea lui  Dumnezeu pentru toate familiile aflate în diferite încercări.

 

Totodată, pe credincioşii catolici din Oradea îi îndemn, să urmărească cu atenţie şi chiar să participe personal la manifestarea de solidaritate iniţiată de Comunitatea Regională Penticostală Oradea şi Uniunea Bisericilor Creştine Baptiste din România, care se organizează sâmbătă, 23 ianuarie 2016, între orele 12-14 în Piaţa Unirii din Oradea. Să susţinem şi în acest fel cauza şi valorile familiei tradiţionale în societatea de astăzi, arâtând că nu suntem indiferenţi faţă de încercările de destabilizare şi discreditare a acestor valori sacre pentru noi. 

 

 

Oradea, 20 ianuarie 2016

 

Böcskei László

episcop