2016_01_20_koncert_diszterem

Vokál-instrumentális koncertet adtak a Püspöki Palota Dísztermében

Szerda este, 2016. január 20-án, vokál-instrumentális koncert helyszínéül szolgált a római katolikus Püspöki Palota Díszterme. Felléptek: a Temesvári Egyetem Zene és Színház Fakultásának Academia vonósnégyese, s szólisták.

 

Gyönyörű zene szólt szép környezetben Nagyváradon, ugyanis a Temesvári Egyetem Zene és Színház Fakultásának Academia vonósnégyese (dr. Ioan Fernbach előadótanár osztálya) és szólisták (Teodora Ciucur- szoprán, Alina Todea- szoprán, Maria Virginia Oniţa- szoprán, Daniel Zah- tenor, Lucian Oniţa- basszus) léptek fel a Püspöki Palota dísztermében, felemelő hangulatot teremtve. Köszöntőjében Böcskei László püspök kihangsúlyozta, hogy ismét bebizonyosodott az a tény, amely szerint a zene nyelve ökumenikus, akár imádságként is felfogható, értelmezhető.

 


A temesváriak  visszatérő vendégek városunkban, hiszen tavaly nyáron már megörvendeztették a zenekedvelő közönséget a Székesegyházban zajlott színvonalas koncertjükkel. A népszerű dr. Walter Kindl professzor, a temesvári dóm karnagya vezényelt, míg orgonán dr. Silviana Ana Cîrdu egyetemi lektor játszott.

 

A műsor két részből állt, két zeneszerzőre fókuszált: a 260 éve született Mozartra (1756-1791) és a 215 éve született Vincenzo Bellinire (1801-1835). Kettőjük munkássága egyébként úgy kapcsolódik össze, hogy amikor Bellini édesapja és nagyapja irányításával megtette az első lépéseket a komponálás útján, Mozart zenéje volt rá hatással. Az est folyamán egyházzenei szerzemények csendültek fel, hiszen bár Bellini elsősorban operaszerzőként ismert, más jellegű műveket is írt, így tőle egy fiatalkori szerzeménye, a Tecum Principium, valamint egyik miséjéből három részlet (Laudamus Te, Domine Deus, Qui Tollis) csendült fel. Mozartól pedig a Sonata in D, Ave Verum Corpus, Sonata in B, Laudate Dominum, Sonate in Es, Quaere Superna, Sonata în D, Laudate Dominum aratott méltán sikert.

 


Ráadásként Adolphe Adam Cantique de Noel című művéből
énekeltek a szólisták a zenekar kíséretével, hiszen nem is olyan rég volt karácsony.

 

Forrás: erdon.ro

 

KÉPSOROZAT