2016_02_04_szentevi_zarandoklat_2_1

Pelerinii au trecut în rugăciune pragul Sfintei Porți

Decanii Pálos István și Kiss Albert, canonici ai capitlului Catedralei din Oradea i-au întâmpinat în data de 4 februarie 2016 pe credincioșii sosiți în pelerinaj la Poarta Sfântă a Milostivirii, în cea de a doua Zi de Pelerinaj Jubiliar. În Anul Sfânt al Milostivirii Divine, Dieceza Romano-Catolică de Oradea îi invită pe credincioși să vină în pelerinaj la Catedrală, pentru ca trecând pragul Sfintei Porți, să-și îndrepte privirile către milostivirea lui Dumnezeu, și să pășească pe calea înnoirii sufletești. Prima zi de joi a fiecărei luni din acest an, a fost decretată de către ierarh zi de pelerinaj la Poarta Sfântă. În aceste zile, credincioșii parohiilor din întreaga dieceză sunt așteptați să sosească în pelerinaj la Catedrală.

 

La sfînta liturghie cu începere de la orele 17.00 au sosit credincioșii din Decanatul de pe lângă Oradea, însoțiți de parohii lor, care i-au pregătit sufletește pentru rugăciunea și sfânta liturghie. La acest eveniment liturgic deosebit au venit credincioși de limbă maghiară, română și slovacă din Aleșd, Tărian, Biharia, Oșorhei, Cetariu, și Tăutelec cu autobuse, microbuse, sau autoturisme, unii dintre ei depunând un mare efort să poată ajunge, după terminarea serviciului, ca să se roage la Tatăl milostivirii.

 

Liturghia a fost oficiată de către episcopul Böcskei László împreună cu preoții orădeni și cei de la parohiile învecinate. Ierarhul și-a exprimat bucuria de a participa pentru a treia oară la Pelerinajul Jubiliar, după primele două ocazii: deschiderea Sfintei Porți în luna decembrie a anului trecut, respectiv Pelerinajul credincioșilor din Decanatul de Oradea în luna ianuarie a anului în curs. Predica a fost rostită de către pr. Rajna József, parohul din Oșorhei, care le-a vorbit credincioșilor despre însușirile lui Dumnezeu, așa cum  El însuși le-a revelat lui Moise și profeților în Vechiul Testament. Dumnezeul nostru este milostiv, blând și lent la mânie, îndurător – a spus în cuvântarea sa preotul Rajna.

Credincioșilor prezenți le-a fost oferită posibilitatea de a participa la sacramentul reconcilierii înainte și pe întreg parcursul sfintei liturghii.

 

În prima zi de joi a lunii martie sunt așteptați la Catedrală credincioșii din Ceica, Tileagd, Sălard, Sânmartin și Palota.

 

GALERIE FOTO