2016_02_03_gazdasagi_taniroda_avatas_iskola_1

A fost inaugurat un sediu performant al firmelor de exerciţiu

La Liceul Teologic Romano-Catolic ,,Szent László” din Oradea a fost inaugurat miercuri, 3 februarie 2016 un sediu performant al firmelor de exerciţiu.

 

Activităţile agenţilor economici precum şi succesul acestora depind în mare măsură de dotarea sediilor. La fel se manifestă acest lucru și în cazul firmelor virtuale utilizate de-a lungul anilor şcolari. Atât profesorii catedrei de tehnologii cât şi conducerea Liceului Teologic Romano – Catolic „Szent László” din Oradea au avut drept obiectiv amenajarea unui „loc de muncă” pentru clasele de profil economic. Se cunoaște faptul că firma de exerciţiu este o metodă didactică modernă şi interactivă care are ca scop dezvoltarea spiritului antreprenorial al elevilor, integrarea lor pe piaţa muncii.

Metoda firmelor de exercițiu se utilizează în curicula şcolară încă din anul 2011. În cei cinci ani elevii claselor cu profil economic au participat la diferite concursuri în țară și în străinătate cu reale succese și au fost organizatori a mai multor competiții cu teme economice la care au participat echipe din mai multe regiuni ale țării (Bihor, Covasna, Cluj, Satu Mare), dar și din Ungaria.

 

 

Activitatea elevilor se desfăşoară într-un laborator bine dotat, inaugurat miercuri, 3 februarie 2016, în cadrul unui eveniment festiv organizat de profesoarele de discipline economice Kele Tünde, Kor Erika și Albert Andrea.

Au onorat cu prezența lor acest eveniment inspectorul şcolar pentru învăţământ profesional şi tehnic Florian Mieluț, inspectorul școlar Zsigó Tamás, directorul OTP Szabó Géza, directorul Liceului „Szent László” Zalder Éva-Mária, directorul adjunct Harácsek Klementina, directorul spiritual al școlii pr. Szabó Ervin. Laboratorul, dotat cu calculatoare performante, echipament de birotică şi Smart Board, imită departamentele dintr-o unitate economică: departamentul de resurse umane, contabilitate, comercial și marketing, biroul managerului general. Sediul poartă numele lui dr. Emil Adorján, un antreprenor orădean de seamă al epocii sale, care a sprijinit financiar activități sociale, caritative și culturale. Avocat, scriitor, promotor al stenografiei, bancher și antreprenor, Emil Adorján a lăsat o moștenire spirituală și materială deosebită, construind clădirile cunoscute sub numele de ,,Casele Adorján” situate în vecinătatea Teatrului Regina Maria și una dintre cele mai frumoase clădiri în stil secesionist din Transilvania, Palatul Vulturul Negru fiind una dintre cele mai reprezentative ale orașului nostru.

 

Prin stilul de viață și devotamentul său față de orașul natal, poate fi considerat un model pentru tineretul zilelor noastre.

Profesorii şi conducerea şcolii şi-au exprimat mulţumirea față de excelența sa Böcskei László, episcop diacezan romano-catolic de Oradea, pentru susținerea spirituală și materială a acestui profil, precum şi directorului Băncii OTP, Szabó Géza, pentru donația generoasă datorită căreia s-a reușit dotarea acestui laborator cu calculatoare performante.

 

În discursurile susținute, atât Mieluț Florian, cât şi Szabó Géza au mulţumit pentru invitaţie și au felicitat conducerea liceului pentru investiția făcută, exprimându-și speranţele că elevii îşi vor continua cu succes studiile în acest domeniu. Elevii clasei X. A Bádon Dávid și Benedek Krisztina au prezentat biografia lui Emil Adorján, iar după discursul directoarei Zalder Éva, pr. Szabó Ervin, directorul spiritual al școlii a binecuvântat laboratorul nou inaugurat.

 

La finalul momentelor festive, invitații, profesorii și elevii prezenți au avut posibilitatea să facă cunoștință cu echipamentul și materialele utilizate în laborator. Au fost expuse și diplomele obținute de elevii profilului economic, precum și materialele realizate de aceștia în cadrul firmelor de exercițiu: cataloage și diferite materiale publicitare.

 

Sursa și fotografii: ovidan.ro