p1292558

Történelmi vetélkedő a Holokauszt Nemzetközi Emléknapján

A Holokauszt Nemzetközi Emléknapja alkalmából 2016. január 29-én hetedikes és nyolcadikos diákok részvételével szerveztek történelmi vetélkedőt a Szent László Római Katolikus Teológiai Líceumban.

A vetélkedő szervezője, Vincze Zsolt történelem szakos tanár bevezetőjében elmondta: az ENSZ Közgyűlése 2005. november 1-én született határozatával nyilvánította január 27-ét a Holokauszt Nemzetközi Emléknapjává. Az emléknap a legnagyobb második világháborús megsemmisítő tábor, az auschwitzi koncentrációs tábor felszabadításának évfordulója.

 

A többfordulós vetélkedő során a rendkívül változatos feladatokkal, a tizenegy, egyenként háromfős csapat könnyedén birkózott meg. Annál nehezebb dolga volt a Fehér Gabriella, Kristófi Aletta és Szadai Zoltán szaktanárok alkotta zsűrinek.

 

A döntés végül megszületett: a VIII. A osztály képviseletében, Benedek Boglárka, Hegedűs Imola és Strifler Brigitta alkotta csapat végzett az első helyen.

 

Az oklevelek és könyvjutalmak mellett, a résztvevő diákok fontos tanulsággal térhettek haza: mindannyiunk kötelessége megemlékezni a több millió, többségében zsidósága miatt üldözött és meggyilkolt áldozatról, mint ahogyan kötelességünk tenni azért, hogy a holokauszthoz hasonló népirtás többé ne ismétlődhessék meg.