2016_02_11_betegek_kenete_szekes_1

Ungerea bolnavilor în Catedrala din Oradea

“Şi noi putem fi mâini, braţe, inimi care-l ajută pe Dumnezeu să facă minunile sale.” (din mesajul Sfântului Părinte Francisc pentru a XXIV-a Zi Mondială a Bolnavului 2016)

Joi, 11 februarie 2016, ziua memorială a apariției Sfintei Fecioare la Lourdes, începând cu anul 1993 și Ziua Mondială a Bolnavului prin voința Sfântului Ioan Paul II, episcopul Böcskei László a celebrat sfânta liturghie festivă de la orele 17.00 în Catedrala Romano-Catolică din Oradea. Credincioșii care au cerut acest lucru, au putut participa la sacramentul ungerii bolnavilor. În versetul 14, capitolul 5 al scrisorii Sfântului Iacob citim următoarele: „Este cineva dintre voi bolnav? Să-i cheme pe preoții Bisericii și ei să se roage pentru el, ungându-l cu untdelemn în numele Domnului. Iar rugăciunea făcută cu credință îl va mântui pe cel bolnav și Domnul îl va ridica”.

Pe temeiul acestor versete biblice a fost administrat sacramentul ungerii bolnavilor, ierarhul și alți preoți prezenți ungând cu ulei sfânt fruntea și mâinile credincioșilor. Pentru a putea participa la sacrament, candidaților li s-a cerut ca în prealabil să participe la o pregătire în parohiile de apartenență, iar în cadrul sfintei liturghii de joi să prezinte un certificat eliberat în acest sens de către parohul locului.

 

În omilia sa, episcopul diecezan a vorbit despre cele trei semnificații ale zilei: apariția Sfintei Fecioare, care în Biblie are a prezență discretă dar plină de compasiune, cea de a XXIV. Zi Mondială a Bolnavului, în care și noi suntem chemați să ne comportăm cu compasiune față de bolnavi, asemeni exemplului Fecioarei Maria, respectiv Anul Sfânt al Milostivirii, în care Dumnezeu ne amintește faptul că tot ceea ce suntem și avem, chiar și sănătatea noastră, am primit din marea Sa milostivire, în mod gratuit.

Uneori în viața noastră experimentăm boala și suferința. Acestea sunt momentele în care Dumnezeu ne face o vizită extraordinară, ne pune la încercare, dar totodată ne și arată calea pe care să o urmăm, pentru a ajunge mai aproape de El – a mai adăugat ierarhul.

 

GALERIE FOTO