2016_02_15_specialis_iskola_atadasa

Centru școlar de educație incluzivă inaugurat la Oradea

În clădirea ce odinioară găzduia spitalul Ordinului Misericordienilor, prin colaborarea a trei instituții, luni, 15 februarie 2016 a fost inaugurat un nou centru școlar de educație incluzivă, cu predare în limba maghiară. Episcopia Romano-Catolică de Oradea a oferit spre folosire în mod gratuit imobilul, Consiliul Județean Bihor a asigurat resursele financiare necesare funcționării, în timp ce Inspectoratul Școlar Bihor a contribuit prin furnizarea personalului didactic de specialitate.

În județul Bihor au funcționat deja clase de educație incluzivă cu predare în limba maghiară la Școala Generală Arany János din Salonta, Școala Generală Zelk Zoltán din Valea lui Mihai și chiar la Oradea, în cadrul grupelor afiliate Liceului Teologic Romano-Catolic Szent László. Conform noilor norme ministeriale însă, educația incluzivă nu mai poate fi desfășurată în cadrul unei instituții de învățământ tradițional, de aceea grupele în cauză trebuiau mutate într-un centru special creat cu acest scop. O parte a clădirii care odinioară servea ca și spital al Ordinului Mizericordienilor, aflat acum în proprietataea Episcopiei Romano-Catolice de Oradea, a fost oferită spre folosire în acest scop în mod gratuit de către excelența sa episcopul Böcskei László. Deoarece imobilul a avut nevoie de renovări interioare, abia la finalizarea acestora a putut găzdui activitățile noului centru. Aproximativ patruzeci de copii vor beneficia de serviciile profesionale oferite de instituția nou inaugurată, în care dimineața vor activa cadre didactice specializate, fizioterapeuți, iar după amiaza de copii se vor ocupa specialiști în logopedie și în alte terapii.

 

Episcopul Böcskei László a subliniat faptul că este o zi a omeniei, în care atenția pe care ne-o acordăm reciproc în cadrul societății s-a afirmat în mod excepțional. Printre noi trăiesc semeni care au nevoie de o atenție sporită, și apropierea față de aceștia necesită mai multă dragoste și un efort mai mare din partea noastră. Ceea ce s-a realizat acum, este unul dintre semnele și formele de exprimare ale acestei apropieri, începutul a ceva ce se dorește a fi continuat, pentru ca această apropiere să nu devină doar o formă de exprimare de moment a omeniei, ci să marcheze în mod pozitiv și profund viețile celor încredințați nouă spre îngrijire. Ierarhul și-a exprimat bucuria asupra faptului, că imobilul continuă să fie folosit cu o destinație apropiată celei originale. La sfârșitul cuvântării sale, episcopul Böcskei László a binecuvântat noul centru.

 

La ceremonia de inaugurare, Consiliul Județean Bihor – finanțator și susținător al proiectului – a fost reprezentat de către Sarkady Zsolt. Conform afirmațiilor acestuia, instituția pe care o reprezintă dorește să susțină proiectul ce are ca scop dezvoltarea unei rețele școlare de educație incluzivă, în cadrul căreia copii, părinții, cadrele didactice să poată exploata la maxim resursele ce le stau la dispoziție. Dacă centrul nou inaugurat va avea nevoie de extindere, Consiliul Județean va oferi sprijinul necesar pentru aceasta. Având în vedere că anumite părți ale imobilului sunt încă disponibile, cu foarte mare probabilitate centrul se va extinde și în aceste spații începând cu noul an școlar.

Au fost prezenți la ceremonie printre alții inspectorul școlar județean adjunct Kéry Hajnal, inspectorul școlar Kiss Albert, directorul Liceului Teologic Romano-Catolic din Oradea Zalder Éva, respectiv viceprimarul Huszár István.