2016_03_20_viragvasarnap_koncert_szekes

Virágvasárnapi hangverseny volt a nagyváradi székesegyházban

Több váradi kórus részvételével tartottak áhitatot keltő virágvasánapi koncertet a nagyváradi székesegyházban 2016. március 20-án. Elsőként G. Tartini Stabat Matere csendült fel, szólót énekelt Lupu Kornélia (szoprán) és Bárdi Márta (alt), majd a székesegyházi plébánia gyermekkórusa Oláh Gabriella irányítása alatt gregorián énekeket énekelt. A gyeremekek előadását követően a felnőtt kórusok énekeltek a nagyheti időszakhoz köthető zeneműveket, amleyek Jézus szenvedéseit dolgozzák fel a zene nyelvén, illetve olyan zeneszerzők műveit szólaltatták meg, akikhez valamilyen évforduló kötődik.

 

A Szent László plébániatemplom Halmos László kórusa egy Mengali és egy Kodály Zoltán kórusművet énekelt Oláh Gabriella vezényletével, a Nagyváradi Római katolikus Székesegyház Szent Cecília kórusa két G. Martini kórusművet, a Tristis est anima mea és a Jesu Rex címűeket szólaltatott meg, végezetül pedig a Vox Gaudii énekegyüttes adott elő egy-egy Palestrina, M. Haydn, W.A. Mozart, A. Bruckner, D. Báros György, Lányi ernő, S. Barber és Ola Gjeilo kórusművet. Előadásuk során zongorán közreműködött Ferencz Mercédesz.

 

A kórusok tiszta hangzása és maguknak a műveknek a tiszta szépsége áhitatot keltő élményben részesítette a bazilika közönségét. A hangverseny után Böcskei László megyés püspök köszöntötte a zenekedvelőket. Nagyhét alapgondolatához tartozik az, hogy átérezzük Isten emberségét – mondotta a főpásztor. Isten fia emberként szenved azért, hogy biztosítsa nekünk az életet. A megyéspüspök azt javasolta az egybegyűlteknek, hogy a nagyhét minden napján igyekezzenek lelki élményt szerezni embertársaiknak. Mint mondta, ennek sokféle módja van: a türelem, az odafigyelés, a segítség, de fontos az, hogy ezek a lelki élmények Istentre odafigyelve bontakozzanak ki.

 

FORRÁS: erdon.ro

 

KÉPSOROZAT