onkentes_halozat_caritas_2

Önkéntes hálózatot hoz létre a nagyváradi Caritas Catolica

Három megyét átfogó önkéntes-hálózat kiépítését teszi lehetővé a Nagyváradi Caritas Catolica által kezdeményezett projekt, melynek nyitókonferenciája szerdán, 2016. március 30-án a Continental szállóban zajlott.

A regionális önkéntes-hálózat megalakítására vonatkozó projekt fő pályázója a Nagyváradi Caritas Catolica Egyesület, partnere pedig a Szatmári Egyházmegyei Caritas. A támogató a Svájci-Román Együttműködési Program, költségvetése több mint 150 ezer svájci frank.

A nyitókonferencián Sebestyén Sárközi Anikó önkéntes-koordinátor köszöntötte az egybegyűlteket, majd Böcskei László püspök szólalt fel. Arra tért ki: húsvétkor alkalma volt Ferenc pápával találkozni, aki pont a szociális tevékenységekről kérdezte, arról, hogy az irgalmasság évében mit tesz azért, hogy a hit cselekedetekben is megmutatkozzon. „Számunkra a hit ajándéka csak akkor igazi, ha cselekedettekkel párosul. Nem elég az, hogy keresztényeknek valljuk magunkat. A Caritas Catolica pedig pont ezt teszi, cselekedetekre fordítja a hitet.” – hangzott el. Mint mondta, tavaly, a bukaresti tragédiát követően az emberek vétkeseket kerestek, de nagyon kevesen gondoltak arra, hogy a változásnak velünk kell kezdődnie. Nyíltaknak kell lennünk arra, hogy másokat segítsünk, s ez lehetséges akkor is, ha nem áll sok eszköz a rendelkezésünkre, hiszen az időnkkel meg tudjuk ajándékozni a rászorulókat. Ez a projekt pedig pont erre vonatkozik: egy keretet kíván nyújtani az önkénteseknek, azoknak, akik másokat önzetlenül akarnak segíteni. Ehhez a puszta szolgálat nem elegendő, belső érzékenység is szükséges, tette hozzá a püspök. Nagyon jól kidolgozott törvényes keretre van szükség ahhoz, hogy a rászorulók tényleges segítséget kaphassanak, s reméli, hogy ez a projekt egy felhívás is lesz azok felé, akik érzékenyek mások szükségleteire.

Rajna József kanonok, a nagyváradi Caritas elnöke az egyesület tevékenységéről szólt. Huszonöt éve létezik a váradi Caritas, kezdetben külföldi segélyeket osztott szét, később egyebek mellett idősgondozással, egészségügyi szolgáltatásokkal, gyermekotthon létesítésével bővült a tevékenysége. „Szeretnék gratulálni azoknak, akik ezt a projektet kezdeményezték és egyúttal megköszönni a svájci támogatónak a segítséget” – hangzott el.

Később Derzsi Ákos, a Caritas Catolica igazgatója és a projekt menedzsere ismertette a lényegét. Mint megtudtuk, egy olyan iroda létesül a Kanonok soron, ahol fogadják majd és nyilvántartásba veszik mindazokat, akik önkéntesmunkát akarnak végezni, továbbá egy online platform, ahová feliratkozhatnak azok a civil szervezetek, amelyeknek önkéntesekre lenne szükségük és azok is, akik önkéntességet vállalnának. Egyúttal az elkövetkezendő másfél év alatt különféle rendezvények zajlanak Bihar, Szatmár és Szilágy megyében, többek között civil szervezeteknek, hogy eligazításban részesüljenek az önkéntesek tekintetében. Tanintézetekbe is eljutnak majd, reményeik szerint több száz fiatalnak közvetítik majd az üzenetet. Egyúttal várják azokat a szociális szolgáltatásokat nyújtó civil szervezeteket, amelyek fel szeretnének iratkozni az adatbázisukba. A későbbiek során a szatmári Caritas részéről Simai Éva önkéntes-felelős ismertette tevékenységeiket.

 

A nyitókonferencia párbeszéddel folytatódott a jelenlévő intézmények, civil szervezetek képviselői, valamint a projekt kezdeményezői között. Felix Cozma, a Bihar megyei Szociális Felügyeleti és Kifizetési Ügynökség (AJPS) vezetője elismerően nyilatkozott a projektről, kihangsúlyozva, hogy mekkora szükség van egy önkéntes-hálózatra. Pásztor Gabriella, a Szacsvay Imre iskola igazgatója arról szólt: az EU-ban divat önkéntesnek lenni, van mosolygó és van kötelezett önkéntes – nálunk viszont még nem vezették be azt, mint nyugaton, hogy az egyetemistáknak kötelezőképpen önkéntesmunkát is kell végezniük. Másrészt, önkéntesmunka minden olyan alkalom, amikor a tanintézet pedagógusainak plusz órákat, plusz tevékenységeket kell tartaniuk. Zalder Éva, a Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum igazgatója elmondta: nemegyszer nincs elismerve az az önkéntesmunka, amelyet az iskola végez. Derzsi Ákos egyetértett azzal, hogy a törvény több szempontból módosításra szorul.

 

Forrás: erdon.ro