2016_04_01_faultetes_puspok

Facsemetéket ültetett Böcskei László püspök

Bár április 1-én történt, mégsem tréfa az a hír, amely szerint idén Böcskei László püspök néhány munkatársával a Tenke környéki egyházi tulajdonban levő erdőben vett részt faültetési akción. Az egyházmegye főpásztora igenis komolyan vette ezt a tevékenységet, hiszen saját elmondása szerint fontosnak tartja a természet megmaradását és fejlődését, válaszként Ferenc pápa Laudato sii dokumentumára és környezetvédelmi törekvéseire, felszólításaira.

 

A csemeteültetési tevékenységbe örömmel kapcsolódtak be a Nagyváradi Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum VI. A osztályának diákjai is, Mosoni Erika osztályfőnök vezetésével. A diákok számára ez többszörös élmény jelentett: a természetben eltöltött idő mellett egyben biológiai, földrajzi ismereteik gyarapodását is szolgálta, lehetőséget biztosítva számukra hogy erdészekkel, természetet gondozó szakemberekkel találkozhassanak.

 

Az egyházi erdőben történő csemeteültetés egy országos programnak volt a része, amely keretében 1.200.000 facsemetét ültetnek el április hónap első heteiben, az úgynevezett “Erdő-hetekben”. Ferkő Jenő, a Szűz Mária Erdészet igazgatója, a Római Katolikus Püspökség erdőinek kezelője elmondása szerint, a diákok és püspökségi alkalmazottak a 42A parcellán mintegy 1.500 csemetét ültettek el – kőrist és tölgyet – abból a 15.000-ből, amely a napokban elültetésre kerül.

A szakemberek remélik, hogy 7-8 éven belül sikerül az új ültetvényből egy kis erdőt nevelni, akkor már nem szorul folyamatos felügyeletre és gondozásra. Az erdészek szerint az első 7 év a legkritikusabb, ekkor pusztul el a legtöbb csemete a nyári hónapok szárazsága, a vadállatok behatolása, vagy más kedvezőtlen természeti viszonyok miatt.

 

Egy nemzetközi bízottság is kiszállt a helyszínre, hogy felmérje a munkálatokat, azok minőségét, és hogy európai szintű FSC (Forest Stewardship Council) igazolást adjon ki, amely által az egyházi tulajdonban levő erdők bekerülnek az európai erdőkezelési körbe.