egyetemi_paszt_konf_2016_01

Lezárult a XXII. Egyetemi Pasztorációs Konferencia

Első alkalommal szervezték az anyaország határian kívül az immár hagyományosan a fény hetében sorra kerülő Egyetemi Pasztorációs Konferenciát. A Kárpát-medence katolikus egyetemi lelkészeit és munkatársaikat megszólító rendezvénynek idén a nagyváradi Posticum adott otthont 2016. március 31. és április 2. között Pék Sándor nagyváradi egyetemi lelkész és csapata szervezésében. Összesen tíz egyetemi központ képviseltette magát a konferencián: 6 anyaországi (Budapest, Miskolc, Pécs, Szeged, Szombathely, Veszprém) és négy erdélyi (Csíkszereda, Kolozsvár, Nagyvárad, Temesvár) városból.
 
Bár mindenekelőtt ezen alkalmakon a találkozás és a tapasztalatcsere vezérli a résztvevőket, az idei találkozónak is egy külön témát szenteltek. A tervezés feladata az egyetemi lelkészségek életében talán az egyik leghangsúlyosabb kihívás, amit az állandóan változó közegben a vezetőknek ismételten szem előtt kell tartaniuk az idők jeleinek figyelembe vételével. A konferencián tervezés témában Pálfi József, a Partiumi Keresztény Egyetem rektora, valamint Kovács Ferencz Zsolt a Nagyváradi Püspöki Hivatal irodaigazgatója tartottak előadást. Az egyetem vezetésében és az egyházmegyei életben szerzett személyes tapasztalatokra alapozott előadásokat a jelenlevők kérdései, hozzászólásai mentén megszületett reflexió követte, amelyek alapján a konferencia záródokumentuma is megszületett. 
A résztvevőknek volt lehetősége betekinteni a Partiumi Keresztény Egyetem életébe Ráksi Lajos kollégium-igazgató bemutatója alapján, valamint a „Körös-parti Párizs” múltjával és jelenével megismerkedni Lakatos-Balla Attila, az Egyházmegyei Vallásturisztikai Iroda vezetőjének érdekfeszítő városnéző túráján.
 
A konferenciáért, az egyetemistákért, munkatársakért, az egyetemi pasztorációs örömökért és kihívásokért a rendezvény házigazdájával, Böcskei László püspökkel a püspöki kápolnában ünnepelt szentmisében adtak hálát, melyet kötetlen beszélgetéssel egybekötött agapé követett.