2016_04_07_szentevi_zarandoklati_nap_4-1

Szentévi Zarándoklati Nap volt a székesegyházban

A Margittáról, Almásfegyvernekről, Szalacsról, Micskéről, Szentjobbról, Berettyószéplakról és Monospetriből érkező zarándokokat köszöntötte Böcskei László megyéspüspök, a negyedik Szentévi Zarándoklaton, 2016. április 7-én, a nagyváradi székesegyházban 18.00 órakor kezdődő szentmise bevezető részében. Az Irgalmasság Évében ugyanis a Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye zarándoklatra hívja a híveket a Székesegyházhoz, hogy a megnyitott Szent Kapun átlépve Isten irgalmasságára tekintsenek, és maguk is a megújulás útjára lépjenek.

 

Bevezetőjében a főpásztor arra hívta fel a hívek figyelmét, hogy a zarándoklat egyik célja kimozdítani a megszokottból, feltárni és megismertetni mindazt, amit Isten előkészít számunkra és amivel megajándékoz. Számos jele van Isten irgalmasságának a mi életünkben, amit leginkább úgy tudunk megtapasztalni, ha közösségben vagyunk, találkozunk egymással, ha az Isten felé vezető úton haladva megtaláljuk az egymás felé vezető irányt is. A szent kapu is egy ilyen jel, melynek küszöbén átlépve arra kell gondolnunk, hogy az Úr egy új kezdet lehetőségével ajándékoz meg minket.

 

A csütörtöki szentmise ünnepi szónoka Giosanu Leonard micskei plébános volt. Beszédében hangsúlyt fektetett Isten segítő jelenlétére, irgalmasságára az ember életének minden egyes pillanatában.

 

Az irgalmasság nem Istennek az aktív cselekedete és passzív befogadás az ember részéről, ellenkezőleg, nekünk embereknek is cselekednünk kell, tenni a jót, kerülni a rosszat. Isten a szentségekkel ajándekozta meg az embert, amelyek életének fordulópontjain megszentelik és megerősítik, kegyelmeket közvetítenek. Ezekben nyilvánul meg leginkább Istenek az irgalmas szeretete.

 

KÉPSOROZAT

 

VIDEO