2016_04_08_mr_10_ev_jubileum-3

Tízéves az Erdélyi Mária Rádió

Fennállásának tizedik évfordulóját ünnepelte az Erdélyi Mária Rádió. Ebből az alkalomból 2016. április 8-án, pénteken egész napos rendezvénnyel várták Nagyváradra az intézmény felelősei a szolgálatkész munkatársakat és önkénteseket, a nagylelkű adományozókat és a hűséges hallgatókat. A jubileumi rendezvénysorozat csúcspontja 11.00 órakor a székesegyházban Böcskei László megyéspüspök által bemutatott hálaadó szentmise volt. A főpásztor számos pap, a rádió munkatársai, hívők, zarándokok jelenlétében dott hálát az eltelt tíz esztendőért. A rádió tizedik születésnapjára nemcsak Erdély, a Székelyföld és a Partium számos településéről érkeztek zarándokok, hanem Magyarország, Szlovákia és Szerbia olyan vidékeiről is, olyan vendégek, akik a Mária Rádió különböző stúdióiban dolgoznak önkéntesként, vagy egyéb munkatársként. Szentbeszédében Böcskei László arra emlékeztetett, hogy a Mária Rádió Isten ajándéka, melyből számos áldás származik, segít eligazodni a mai világ zűrzavarában. Nem idejétmúlt ma is Isten szavát hallgatni, folyton megújítani Isten iránti elköteleződésünket. A rádió akkor teljesíti hivatását, ha utat mutat a töltekezés forrásához, keresi és közvetíti azt, amit Isten akar közvetíteni a lelki táplálékra vágyóknak. A rádió akkor teljesíti hivatását, ha kovász, s vállalja a nemes feladatot, hogy másokat is életre vezessen. Az Isteni Irgalmasság Szent Évét meghírdető bullában közölt imában arra kérjük az Urat, engedje, hogy meglássuk az Ő arcát. A főpásztor szerint az Erdélyi Mária Rádió is fáradhatatlanul arra törekszik, hogy megmutassa nekünk Isten mosolygó, szerető arcát. Hasznos és üdvözítő megkeresni azt a helyet, ahol a mutató a Mária Rádiót jelzi. Nem túlzás azt állítani, hogy nemes küldetést teljesít, és munkája hasonlatos a csodálatos kenyérszaporításhoz, forrásokat kínál a lelki magaslatok eléréséhez.

A szentmise után a zarándokok idegenvezetéses látogatást tettek a székesegyházban, annak kincstárában, illetve a püspöki palotában.

 

Sajtótájékoztatóval kezdődött a délutáni program 14.30 órakor a Szigligeti Színházban. Jelen volt Böcskei László megyéspüspök mellett Szatmári Ferenc elnök, Karácson Tibor műsorigazgató, illetve a magyarországi, felvidéki, szabadkai rádiók képviselői, akik nemcsak jókívánságaikat hozták az erdélyi Mária Rádiónak, hanem betekintést is nyújtottak a saját működésük, műsorszerkezetük, nehézségeik, örömeik világába. Szatmári Ferenc, az Erdélyi Mária Rádió elnöke beszámolt arról, hogy az EMR regionális adóként működik Nagyvárad, Kolozsvár és Tasnád vételkörzetében egészen Nagykárolyig, valamint a Székelyföld nagyobb területén is hallgatható. Nagyváradot kivéve, ahol az adásfrekvenciát 50%-os arányban osztja meg a román nyelvű stúdióval, napi 24 órában sugároz. Az Erdélyi Mária Rádió ugyanakkor tagja a Márió Rádió világcsaládjának, amely 74 országban van jelen, és létezik egy ugynevezett Magyar Mária Rádiók Egyesülete is. Nem sugároz politikát, nincs reklám, önkéntes adományokból tartják fenn az adót. Az adminisztratív részt világi személyek végzik, a műsorokért pedig papok felelnek, akiket a helyi egyházmegyék bocsátanak a rendelkezésükre.

 

Karácson Tibor műsorigazgató a műsorrácsot ismertette. Szabó Tamás, a budapesti Mária Rádió vezetője elmondta, hogy a világon először 1983-ban Olaszországban szólalt meg a Mária Rádió. Külföldön először 1991-ben kezdett el sugározni Lengyelországban, magyarul pedig 12 éve szólalt meg először a Délvidéken.

A sajtótájékoztatót kulturális programok követték.

 

KÉPSOROZAT

 

VIDEO

 

Forrás: erdon.ro , romkat.ro

Fotó: romkat.ro, Nagyváradi Egyházmegye