durerek_4

Dürer metszetek a püspöki palota falain

Német reneszánsz és barokk művészek metszeteiből nyitottak kiállítást pénteken a nagyváradi püspöki palotában, a XXV. Festum Varadinum rendezvénysorozat keretében. A tárlat legnagyobb érdeklődést keltő darabjai az Albrecht Dürer (1471–1528) által készített eredeti réz- és fametszetek. A tárlatot Böcskei László római katolikus püspök, Huszár István nagyváradi alpolgármester, Aurel Chiriac, a Körösvidéki Múzeum igazgatója, Ana Martin kurátor, valamint Lakatos Attila egyházmegyei kulturális referens nyitották meg.

 

„Ez a kiállítás az értékek, a szépség megosztását jelenti” – fogalmazott nyitóbeszédében a megyéspüspök, aki arról beszélt, hogy a kulturális értékek olyan hidakat képezhetnek, amelyek összekötik a mai világban gyakran elszigetelt embereket vagy közösségeket. Huszár István alpolgármester a kiállítást létrehozó intézmények, vagyis a psüpökség, a Körösvidéki Múzeum és az önkormányzat közötti párbeszéd fontosságáról beszélt, míg Aurel Chiriac múzeumigazgató azért fejezte ki háláját, hogy az alpolgármester közbenjárásával végre sikerült bevonni az általa képviselt intézményt is a 25 éves hagyományra visszatekintő Varadinumba.

 

A tárlat anyagát Ana Martin művészettörténész méltatta, Lakatos Attila tolmácsolásában. Mint elmondta, a Körösvidéki Múzeum metszetgyűjteménye XV–XIX századi német, olasz, osztrák, és francia alkotásokat is tartalmaz. Közülük a legértékesebbek Albrecht Dürer metszetei, akinek egyébként magyar kötődése is van. Ősei a Gyula melletti Ajtósról származtak, a felu nevét pedig, mint nemesi előnevet használták. Az „ajtós” ugyanis németül „türer”.

 

A tárlat a három eredeti Dürer-metszet mellett, több korabeli Dürer-másolatot is tartalmaz. Kiállításra került például Marc Antonio Raimondi olasz grafikus két alkotása a Mária élete sorozatból, valamint egy ismeretlen XVI. századi német szerző Dürer-másolatai: a Jézus a kertész,és az Ádám és Éva. Az osztrák iskola képviseletében Martin Engelbrecht metszetei, valamint Jacob Mathias Schmutzer Mária Terézia-portréja, és az Egy szent mártírhalála című metszete volt megtekinthető.

 

A tárlat felvonultatta még David Mehrer és a XVIII században élt Jeremia Gotlob Rugendas néhány alkotását is. Utóbbinak megtekinthetők a Pázmány Péterről, valamint Forgách Ferencről készített portréi.

 

Szombati Gille Tamás

 

KÉPSOROZAT