lelkekbol_1

Lelkekből építeni a templomot

Az egyházmegye különböző szegleteiből érkező többszáz zarándok látogatott el vasárnap, 2016. április 24-én a nagyváradi római katolikus székesegyházba, hogy a 11.00 órakor kezdődő szentmisén tiszteletét fejezze ki Szent László iránt, és résztvegyen a hagyományos körmeneten. A zarándokok a településük nevét jelző táblával, feszületekkel és virágcsokrokkal vonultak át csoportokban az Irgalmasság Szent Kapuján, hogy helyet foglalva a székesegyház padsoraiban, Szent László király közbenjárásáért imádkozzanak.

 

Az ünnepi szentmisét Böcskei László püspök mutatta be, aki elmondta: „azért vagyunk ma itt, hogy a Szent László iránti tiszteletünkből erőt merítsünk a mindennapi életre, és az ő közbenjárásával Isten áldását kérjük egyházmegyénkre és minden népre”. Mint hozzátette, a zarándoklat mottója az egységre fektet hangsúlyt, ezt az egységet azonban nem csak csodálni vagy szemlélni kell, hanem építeni is kell azt. A főpásztor ugyanakkor saját anyanyelvükön köszöntötte a zarándoklatra ellátogatott szlovák, román és német vendégeket is.

 

A prédikációban Vakon Zsolt püspöki titkár, ifjúsági lelkész Szent László alakjával kapcsolatosan emelt ki néhány aspektust. „Bár király volt, mégis a Jóistennel együtt vezette a népet – megmaradt tanítványnak. Mindannyian így tudunk egy jobb, élhetőbb világot építeni: a Jóistennel együtt” – fogalmazott. „Hiszem, hogy a Jóisten és Szent László király szeretne belőlünk, a mi lelkeinkből templomot építeni” – tette hozzá. Ezt követően leleplezésre került egy íves kőhidat idéző építmény is az ambó előtt, amelyre a fiatalok csoportja helyezte el az összetartozás szimbólumatit.

 

Az ünnepi szentmise a hagyományos Szent László körmenettel zárult, amelyen idén a kárásztelki népviseletbe öltözött fiatalok hordozták körbe vállukon a városalapító király koponyacsontját tartalmazó ereklyetartót.

 

Szombati Gille Tamás

 

KÉPSOROZAT

 

VIDEO