mmsziget_orszagos_olimpia_1_2016

Országos Katolikus Hittanolimpia Máramarosszigeten

A Nagyváradi Egyházmegyében az idén első alkalommal a helyi tanfelügyelőség által szervezett megyei hittanolimpián görög és római katolikus diákok közösen vettek részt – a Romániai Katolikus Püspöki Konferencia kezdeményezésére. A 2016. március 5-én zajló versenyen öt római katolikus diák jutott tovább egyházmegyénkből a világi osztályokból az országos fordulóra: a VII. osztályosok közül Pál Anasztázia, a szalacsi Balaskó Nándor Általános Iskolából, a VIII. osztályos Catona Ábel, a nagyváradi Művészeti Líceumból, a IX. osztályos Bányai Valentina Margittáról, az Octavian Goga Főgimnáziumból, a X. osztályosok közül Vinkler Kincső, a margittai Horváth János Elméleti Líceumból, valamint Szenderszki Krisztina Érmihályfalváról, a Mezőgazdasági Líceum XII. osztályából.

Az Országos Katolikus Hittanolimpiának ebben a tanévben az ukrán határ menti Máramarossziget adott otthont 2016. április 19. és 21. között. A versenyen több mint száz görög és római katolikus diák vett részt világi és teológia osztályokból, az ország számos megyéjéből. A természet szépsége, amivel az utazás során a jó Isten megörvendeztetett, valamint a szervezők szeretetteljes fogadtatása, a megnyitó ünnepélyessége feledtette a diákokkal a verseny miatt érzett izgalmakat. A megnyitóra kedden délután került sor a város kulturális központjában. A közös hálaadás után a diákokat és kísérőiket a Máramarosi Görög Katolikus Egyházmegye püspöke, Vasile Bizău köszöntötte, majd az Egyház valamint a tanfelügyelőség képviselői üdvözölték és bátorították a résztvevőket. Mindannyian kihangsúlyozták: már önmagában az is nagyon szép eredmény, hogy eljutottak a verseny országos fordulójára, ahol a jó Istentől kapott talentumokat felhasználva hitükről és megszerzett tudásukról tehetnek majd tanúságot. A megnyitó után a Janka című színdarabot tekinthették meg a jelenlevők, mely a második világháború kegyetlenségeibe nyújtott bepillantást egy fiatal lány szemüvegén keresztül.

 

Szerda reggel a diákok és kísérőik a jelenlevő papokkal közösen keleti rítusú szentmisén kérték a Szentlélek megvilágosító kegyelmét és a jó Isten áldását, majd 10 órakor megkezdődött a verseny. A háromórás megmérettetés román és magyar nyelven zajlott. Ebéd után a görög és római katolikus diákok és kísérőik közösen tekintették meg azt a helyet, ahol nem is olyan régen Egyházuk nagy püspökei tettek tanúságot hitükről: a máramarosszigeti Börtönmúzeumot. A javító tanárok fáradságos munkájának köszönhetően estére megszülettek a verseny eredményei.

A Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye diákjai szép eredményekért adhattak hálát a másnap reggeli szentmisén: Bányai Valentina és Szenderszki Krisztina IV. helyezést értek el kortársaik között, Catona Ábel pedig V. lett. Kitartó és szorgalmas munkájukért mindhárman dicséretben részesültek. A verseny csütörtök délután díjkiosztó ünnepséggel zárult.

Istennek legyen hála mindenért!

 

Vakon Orsolya

hitoktató, Margitta