dsc_0218

Zenei est Váradszöllősön

A Nagyváradi Római Katolikus Püspökség és a Váradszöllősi Római Katolikus Plébánia közös szervezésében 2016. május 8-án Váradszöllősi Zenei Estek címmel kezdetét vette az a programsorozat, amelynek keretében május és október vasárnapjain 19.00 órától orgonakoncertet adnak a váradszöllősi plébániatemplomban. Az első alkalom vendégelőadója Costea Marcel Octav, bukaresti orgonaművész volt, aki számos érdeklődő előtt szólaltatta meg a templom orgonáját.

 

A program 17. és 18. századi zeneszerzők műveit foglalta magába, mint Frescobaldi, Pachelbel, Zipoli és Bach. A művész minden egyes mű előadása előtt, egy rövid bevezetőt és ismertetőt tartott.

Marcel Octav Costea orgonista, karnagy és zeneszerző a bukaresti Zeneművészeti Egyetem oktatója, professzora (1992 óta) és a bukaresti Szent József Székesegyház zenei igazgatója. Több európai országan koncertezett, szerzőként a filmzene, a színpadi zene, a kamarazene illetve a korálok világában egyaránt tevékeny. A művész kihangsúlyozta, hogy az előadott műveknek a templomi orgonán való lejátszása teljesen más hatást kelt, mint egy előadóteremben, hiszen ezek eleve orgonára lettek  írva, az orgonának helye pedig a templomban van.

 

Az előadássorozat fő előmozdítója Józsa Domokos, váradszöllősi kántor, akinek a bevezető részben elhangzott szavai szerint, az elektrónikus eszközök világában, amikor az ember az interneen bármit meghallgathat és bármihez hozzáfér, azért fontos az élőzene hallgatás, mert az másképpen, mélyebben érinti és műveli az emberi lelket. Ugyancsak ő lesz a következő alkalom előadója is, Pünkösdvasárnap, 2016. május 15.-én, 19.00 órakor. A belépés díjtalan, minden érdeklődőt szeretettel várnak.

 

KÉPSOROZAT