dsc_0023

Stradivarius hegedű szólalt a székesegyházban

A Nemzetközi Stradivarius Turné második állomásán, 2016. május 9-én 20.00 órakor Alexandru Tomescu világhírű hegedűművész lépett fel a nagyváradi római katolikus székesegyházban. Közreműködött Ana Munteanu moldáv homokművész.

Nem mindennapi élményben lehetett részük azoknak, akik résztvettek a világhírű hegedűművész előadásán. A koncertsorozat kapcsán megjelentetett programfüzetben úgy nyilatkozott: szándékosan törekszik arra, hogy a kilencedik kiadáshoz érkezett Nemzetközi Stradivarius Turné keretében az évek múlásával egyre nehezebben előadható szerzeményekkel örvendeztesse meg hallgatóságát. Az idén pedig elérkezett az a pillanat, hogy a leginkább provokatív műsorral álljon elő. Bartók Béla 1944ben írt Szóló szonátája hegedűre (Sz 117, BB 124) ugyanis a szerző utolsó befejezett alkotása, és mintha azt szerette volna elérni, hogy a művészek is átérezzék a fájdalmát, úgy komponálta, hogy szinte lehetetlenség eljátszani. Ő maga körülbelül 20 éve gondolkozik azon, hogy eljátssza, mert úgy véli, a 20. századi zeneirodalom egyik gyöngyszeme, és igazságtalan, hogy nagyon ritkán, vagy szinte egyáltalán nem mutatják be Romániában.

 

Annak jegyében, hogy ötvözze a modernebb zenét a klasszikussal úgy döntött, hogy Szergej Prokofiev „derűs és napfényes” Hegedűszóló szonátáját (po. 115) is beiktatja a programba, valamint Vasile Filip Román szvitjét, mely Grigoraş Dinicu emlékére született 1954-ben.

 

Az Ana Munteanu moldáv homokművésszel való együttműködés premiernek számít, és azért valósult meg, mert Tomescu mindig arról álmodott, hogy vizuális dimenziókat adjon az általa játszott zenének a koncertje közben.

 

Forrás: erdon.ro

 

KÉPSOROZAT