szeretet_parancs_1

Két éves a Nagyváradi Szent Erzsébet Idősotthon

Az intézmény névadó szentjének ereklyéje előtt hajthattak térdet a Caritas Catolica által működtetett Szent Erzsébet Idősotthon lakói szerdán, 2016. május 18-án, annak az ünnepségnek a keretében, amelyet az otthon fennállásának második évfordulója kapcsán szerveztek. Az Árpád-házi Szent Erzsébet koponyacsontját és ruhájának egy darabját tartalmazó ereklyetartót Böjte Csaba OFM testvér vitte el az idősek otthonába, egy ünnepi szentmise keretében.

„Úgy gondolom, hogy Árpád-házi Szent Erzsébet a 21-ik század számára is irányadó és példamutató lehet. Legtöbben azt gondoljuk, hogy az élet töréspontját a fiatalság vagy időskor, egészség vagy betegség, gazdagság vagy szegénység, sikeresség vagy sikertelenség jelentik. Szent Erzsébettől azonban megtanulhatjuk, hogy az élet sarkpontja abból áll, hogy szeretünk, vagy nem szeretünk. Ez a nagy kérdés. A mi urunk, Jézus Krisztus is egyetlen parancsot adott nekünk. Nem azt, hogy legyünk mindenáron sikeresek, gazdagok, fiatalok, hanem azt hogy szeressük egymást” – mondta prédikációjában Böjte Csaba.

 

Mint hozzátette, mindebben az a szép, hogy az egymás iránti szeretet parancsa bármilyen körülmények között és bármikor gyakorolható, akár egy idősotthonban is. „Nem lehetsz olyan helyzetben, hogy ne tudjál szeretni. A gondozónő, aki behozza neked a kis levest, attól el is fordulhatsz, de szeretettel rá is mosolyoghatsz. Társadra – aki talán ugyanolyan lassan csoszog melletted, mint te – rákacsinthatsz, de dühösen rá is mordulhatsz. És igazából itt van az életünk nagy tengelye. Tudunk-e szeretni, vagy nem tudunk szeretni” – fogalmazott, majd arról is beszélt, hogy az Irgalmasság Szentévének kapcsán embertársaink mellett, merjünk önmagunkkal szemben is irgalmasságot tanúsítani.

Az ünnepi szentmisét követően a fekvőbetegek szobáiba is bevitték az ereklyetartót, így az otthon minden lakójának alkalma nyílt arra, hogy megérintse, imádkozzon és tiszteletét fejezze ki az Árpád-házi szent előtt.

 

A szertartásban közreműködtek Kóhr Balázs, Egeli József, Németh László és Vakon Zsolt atyák, a Szent Ferenc Alapítvány nagyváradi házának gyermekei, Gulyás Mónika és Perei Benita az idősotthon munkatársai, valamint két anyaországi zenész: Kegye János pánsípművész és Balog „Szivacs” Jenő, a legendás Mini együttes egykori tagja, aki jelenleg Las Vegasban él. Utóbbi elmondta, hogy életében először járt Erdélyben és felejthetetlen élményt jelentett számára a Nagyváradi római katolikus székesegyházban tett látogatás, valamint az idősotthon-beli, megható ünnepség, mely során igazán átérezhette a szent erzsébeti lelkületet. Az ünnepség szeretetvendégséggel zárult.

 

Szombati Gille Tamás