dsc_0136

Zarándokútra indult Szent Erzsébet ereklyéje

Árpád-házi Szent Erzsébet ereklyéje előtt imádkozhattak a hívek a nagyváradi székesegyházban 2016. május 17-én, kedden, az esti szentmise keretében. Az ereklyét Ternyák Csaba egri érsek hozta el Nagyváradra Sárospatakról.

Az ereklye Böjte Csaba OFM ötlete nyomán indult erdélyi körútra, aki a szertartást megelőzően azt nyilatkozta: az Irgalmasság Rendkívüli Szentévének meghirdetésével Ferenc pápa nem egy újabb bajt, gondot hozott a tudomásunkra, hanem a már meglévőkre egy orvosságot ajánlott, az irgalmasságot. Ez egy eléggé elvont fogalom, amit nehéz a gyermekeknek és még talán a felnőtteknek elmagyarázni. A sárospataki bazilikában misézett, és mikor meglátta a koponyacsontból és ruhadarabból álló ereklyét úgy érezte, szívesen „eljönne” Erdélybe. Így május végéig több itteni városba és faluba is eljut Szent Erzsébet, találkozni a hívekkel, hogy tanuljanak tőle irgalmasságot, jóságot és szeretetet, s ezáltal jobban meg tudják érteni mit jelent jót cselekedni. Hozzátette: Szent Erzsébetet több mint 800 éve az irgalmas szeretet tartja meg emlékezetünkben. A mai fiatalok is nyomot szeretnének hagyni maguk után, valami nagyot akarnak alkotni, és az irgalmas szeretet az, ami hallhatatlanná tudja tenni az embert, igazán értelmet tud adni munkánknak, mindennapjainknak.

A szentmise előtt a nagyszalontai Béke Királynője Gyermekvédelmi Központ lakói elevenítették fel Szent Erzsébet életét.

 

A szentmise bevezetőjében Böcskei László megyéspüspök kiemelte, hogy a Szentatya Az irgalmasság arca kezdetű bullájában arról ír, hogy az egyház legfőbb igazsága Krisztus szeretete, és az egyház ennek az önfeláldozó szeretetnek a szolgája és a közvetítője. Ezt a titkot próbáljuk meg átélni és elsajátítani az életünkben, hogy Isten irgalmassága és szeretete eljusson másokhoz is rajtunk keresztül. Árpád-házi Szent Erzsébet pedig ennek az életpéldáját állítja elénk, hiszen leginkább azok felé fordult, akik a társadalom peremére szorultak, szegények, árvák, szenvedők.

 

Külön értékelve azt, hogy Szent Erzsébet Váradon is nagy tiszteletek örvend, amelynek a székesegyházban látható jelei is vannak, homíliájában Ternyák Csaba egri érsek úgy fogalmazott, hogy zarándokolni indult az ereklye. Nemcsak mi szoktunk zarándokolni, nem ritkán a szentek is elzarándokolnak hozzánk. A Sárospatakon született Szent Erzsébet egyébként is már földi életében sokat utazott. Alig négy éves volt, amikor a szülei és leendő apósa és anyósa eljegyezték őt a thüringiai őrgróf fiával, ezért el kellett hagynia a szülőföldjét. Boldog házasságban élt, igazi szerelemmel szerette férjét, amit azért fontos kiemelni, mert manapság az embernek általában úgy gondolnak a szentekre, mint valami távoli lényekre, holott Erzsébet ugyanúgy szerelmes volt, mint napjainkban bármelyik lány vagy nő. Húsz évesen özvegy lett, és ezután csak a szegényekért, rászorultakért akart élni. Szívét hős szeretet járta át: ő alapította például az első kórházat, nemhiába a ferencesek harmadrendjének védőszentje Szent Lajos mellett. Az ő lelkesedése bennünket is arra buzdít, hogy úgy bánjunk az emberekkel, ahogy mi is szeretnénk, hogy bánjanak velünk. Legyünk leleményesek az irgalmasság gyakorlásában, tettekkel is tegyük boldoggá az embereket, mindig a jó mellett döntsünk, és lépjünk ki abból a helyzetünkből, hogy saját magunkat állítjuk az életünk középpontjába.

 

A főpapi áldás előtt Bereczkei Miklós sárospataki esperes-plébános átadta az ereklyét Böjte Csaba testvérnek.

 

Forrás: erdon.ro

 

KÉPSOROZAT

 

VIDEO 1

 

VIDEO 2