dsc_0008

Valaki mondja meg milyen az élet – előadás az önismeretről

Az önismeret szükségessége, lehetősége, különböző megnyilvánulási formája volt a központi témája annak a könyvbemutatóval és dedikálással egybekötött előadásnak, melyet az egzisztencia analízissel, logoterápiával és nyelvészettel is foglalkozó Homa Ildikó kolozsvári pszichológus, szociális testvér tartott “Valaki mondja meg, milyen az élet, valaki mondja meg, miért ilyen…” címmel a római katolikus Püspöki Palota dísztermében, pénteken, 2016. május 20-án, 16.00 órai kezdettel.

 

Az érdeklődőket Böcskei László megyéspüspök köszöntötte. A főpásztor mindjárt az elején kihangsúlyozta, hogy a rendezvény abba a programsorozatba illeszkedik, mellyel próbálnak még jobban odafigyelni a hitoktatók munkájára, szakmai továbbképzőt és segédanyagot nyújtani nekik, hogy keresztény nevelői hivatásukat még jobban teljesíteni tudják. A Nagyváradi Egyházmegye hitoktatói havi rendszerességgel találkoznak az Egyházmegyei Katekétika Központban, ahol gyakorlati megbeszéléseket tartanak, vagy szakmai továbbképzéseken vesznek részt. Böcskei László püspök nagy hangsúlyt fektet az egyházmegyében zajló hitoktatás minőségére, a hitoktatókkal való kapcsolattartásra. Hogy mennyire fontos az ő tevékenységük, jelzi az is, hogy a legutóbbi püspöki konferencián a jelenlegi nuncius is olyan üzenetet fogalmazott meg, miszerint a katolikus nevelésben minden olyan lehetőséget meg kell ragadni, melynek fókuszában a bonyolult lelkületű ember áll, és azt az igazságot kell kifejezésre juttatni, mely alapul szolgálhat további élete folyamán. A főpásztor ugyanakkor megjegyezte: meggyőződése, hogy valamilyen formában mindannyian oktatók vagyunk azon a helyen, ahol élünk, dolgozunk és megfordulunk, mert önként is a tapasztalatainkat jelként átadjuk másoknak, pozitív vagy negatív értelemben.

 

Szőcs Csaba, a kolozsvári Verbum kiadó igazgatója külön köszönetet mondott Benedek Ramóna hitoktatónak, aki mindig partnernek bizonyul a szervezésben. Elmondása szerint, a váradi könyvbemutató körülbelül a 20. a sorban, és egyfajta missziónak tekintik, hogy a teológia és a pszichológia találkozási pontjától kiindulva közöljenek valami érdekeset és hasznosat annak az embernek, akit Isten a képmására és hasonlatosságára teremtett, és akinek számos értéke van, de ugyanakkor problémával is küszködik napjainkban.

 

Homa Ildikó prezentációjában abból a gondolatból indult ki, hogy a nevelés a bábáskodáshoz hasonlítható, és hogy az életünk folyamán szülész vagy boszorkány szerep jut nekünk azon múlik, hogy mi magunk hogyan tekintünk a saját szerepünkre, identitásunkra, életünkre, milyen a felfogásunk és a hitbeli meggyőződésünk. Szó esett továbbá a különféle antropológiai modellekről, talentumokról és arról is, hogy miért, illetve mennyire szükséges az önismeret az üdvösséghez.

 

Forrás: erdon.ro

 

KÉPSOROZAT