10

Rendkívüli koncert volt a székesegyházban

Zsúfolásig megtelt a nagyváradi római katolikus székesegyház szombaton, 2016. június 11-én, azon a komolyzenei koncerten, melyet az European Music Open fesztivál keretében rendeztek, Alexandru Badea nagyváradi tenor szervezésében, a helyi önkormányzat támogatásával.

 

Az esemény első felében Francois-Henri Houbart, a párizsi La Madeleine székesegyház orgonaművésze csillantotta meg virtuozitását a váradi székesegyház 18-ik századi kisorgonáján. Ezt követően pedig Elizabeth Vidal francia szopránénekes és Alexandru Badea tenor adtak elő szebbnél szebb egyházi témájú áriákat szólóban és duettben is, ugyancsak Francois-Henri Houbart kíséretében. A felemelő melódiák között több Ave Maria feldolgozás is helyet kapott. Az előadóművészek több mint egy órán át gyönyörködtették a többszáz főnyi magyar és román hallgatóságot, amely közös áhitattal, átszellemülten hallgatta az éteri szépségű zenét.

 

A koncertet és a finálét lezáró viharos tapsot követően Böcskei László római katolikus megyéspüspök mondott köszönetet a rendezvény szervezőinek, hangsúlyozva hogy a színvonalas komolyzenének igenis helye van a székesegyház falai közt, hiszen az ilyen alkalmak lehetőséget teremtenek arra, hogy az emberek nemzetiségi és társadalmi különbségeket feledve együtt legyenek és közösen adózzanak annak ami szép ezen a világon.

 

Az European Music Open fesztivál egyébként a bécsi zsidó közösség klezmer-koncertjével vette kezdetét a nagyváradi neológ zsinagógában, majd Orff Carmina Burana-jával folytatódott pénteken. A fesztivál záróakkordjként vasárnap este operagálát tartottak a nagyváradi állami színházban.

 

Szombati Gille Tamás

 

KÉPSOROZAT