dsc_6371

A felújított szolnokházi templomot áldotta meg a főpásztor

Ünnepi szentmise keretében áldotta meg 2016. június 18-án Böcskei László megyéspüspök a külsőleg felújított szolnokházi templomot.

Az ünnepi szentmisén részt vettek a szomszédos plébániák papjai, de a margittai, érszőllősi és monospteri hívek is szép számban jelentek meg. A szentmisét a monospetri Krisztus király kórus szolgálata tette ünnepélyesebbé.

 

Homíliájában a főpásztor egy történetet mesélt el, arról az élményről, amit a szibériai utazása során tapasztalt. Mivel nem rendelkeztek saját templommal a kis közösségek, otthonaikban egy szobát rendeztek be, hogy Istennek otthont tudjanak adni. Majd kiemelte, hogy nekünk vannak templomaink, de nemcsak ezekben az épületekben kell, hogy Istennel találkozzunk, hanem saját otthonainkban, a mindennapjaink során is.

Fordított esetben, ha templomunk van, Isten az, aki nekünk otthont biztosít. Isten az, aki vár, aki megerősít, megvigasztal és megengedi, hogy a templomban mindenki otthon érezze magát.

 

A prédikáció során továbbá azt a rétori kérdést tette fel a főpásztor, hogy a mai embernek miért fontos, hogy rendben legyen a temploma, miért fontos az, hogy Isten háza Istenhez méltó legyen?  A templom, a szép templom, a felújított templom egy tanúságtétel. Tanúságtétele annak, hogy szeretjük a templomot és azt akarjuk, hogy nemcsak a saját községünknek, falunknak a dísze legyen. Hisszük azt, hogy itt magával az Istennel találkozunk: az Atyával, a Fiúval és a Szentlélekkel – hangzott az egyházmegye elöljárójának a válasza.

 

Az ünnepi szentmise végén Varga Sándor plébános megköszönte mindazon személyek támogatását, akik hozzájárultak a felújításhoz, majd minden jelenlévőt meghívott egy szerény agapéra, hogy a szentmise után is együtt ünnepeljenek.

 

Lázár Tamás

 

KÉPSOROZAT