dsc_0062

Hatodik alkalommal tartottak Egyházmegyei Média-napot Nagyváradon

„Az Irgalmasság Rendkívüli Szentéve arra hív bennünket, hogy elmélkedjünk a kommunikáció és az irgalmasság között fennálló kapcsolatról” – olvasható Ferenc pápa üzenetében, amelyet a Társadalmi Kommunikáció 50. Világnapjára fogalmazott meg. Irgalmasság a kommunikációban címmel a már több éves hagyománnyal rendelkező Egyházmegyei Média-napot szombaton, 2016. június 18-án szervezte meg Nagyváradon a Római Katolikus Püspökség, hogy új meglátásokkal gazdagodva, az egyházi és világi sajtó képviselői hatékonyabban tudjanak tevékenykedni a kommunikáció, különösképpen a vallásos kommunikáció terén.

 

Részt vettek a találkozón a Gyulafehérvári Főegyházmegye, illetve a Szatmári és Nagyváradi Egyházmegyék média munkatársai, de jelen voltak az Erdélyi Mária Rádió, a Caritas Catolica és a világi sajtó képviselői is.

A média-nap előadója Szerdahelyi Csongor, a budapesti Ferences Sajtóközpont igazgatója volt, neki nyújtott segítséget munkájában Rochlitz Bernadett, a Jel folyóirat főszerkesztője.

 

Köszöntőjében Böcskei László megyéspüspök több kulcsfogalmat emelt ki a Szentatya pasztorális hangvételű, a Társadalmi Kommunikáció 50. Világnapjára megfogalmazott hosszabb üzenetéből: béke és harmónia építése, osztozás, mások meghallgatása. Felhívta a figyelmet arra, hogy fontos személyes közelséget teremteni úgy, hogy ez magában hordozza a másik személy méltóságának tiszteletben tartását. A rendezvénynek két fő célja van az egymás erősítésén, bátorításán túl: a kommunió, vagyis egymás jobb megismerése a gondolatok kicserélése által, valamint az arról való párbeszéd folytatása, hogy az evangelizálás miként valósulhat meg a médián keresztül – tette hozzá a főpásztor.

 

Egy újságíró ne önmagára legyen kíváncsi, ne a saját véleményét akarja hangoztatni, visszahallani mindenkitől, vagy másokra erőltetni, hanem beszélgetőpartnereiből igyekezzen kihozni azt, ami egyedi bennük, hiszen csodákat rejtünk magunkban valamennyien – hangsúlyozta prezentációjában Szerdahelyi Csongor. Beszámolójából az is kitűnt, hogy igyekszik minden helyzetben a pozitív oldalt keresni, bemutatni. Egy újságíró szabadidejében is újságíró, akárcsak utazás közben, minden nap, a hét 168 órájában.

 

Rendkívül érdekes volt a két műhelyfoglalkozás, különösen az, melynek keretében Rochlitz Bernadett kreatív feladatok megoldására hívta meg a résztvevőket. Az idei médiatalálkozóról is hasznos tapasztalatokkal, lelkileg feltöltődve távozhattak az jelenlevők.

 

Forrás: erdon.ro

 

KÉPSOROZAT

 

VIDEO