dsc_0052

Zenetábor zajlik az Egyházmegyei Laikusképző Központban

A Nagyváradi Római Katolikus Püspökség szervezésében több mint 100, öt és tizenkét év közötti gyermek vesz részt zenetáborban 2016. június 27. és július 2. között, az Egyházmegyei Laikusképző Központban. Idén harmadik alkalommal szervezték meg az iskolai év zárása után, mindjárt a vakáció elején a zenetábort, amely évről évre több résztvevőt vonzott.

Oláh Gabriella székesegyházi kántornő, a tábor főszervezője éneket, táncot, hitoktatást, kézműves-foglalkozásokat iktatott a programba, de nem marad el a játék és kikapcsolódás sem. Őt segítik munkájában Szerafina és Rafaela vincés nővérek, Erzsébet mallersdorfi ferences nővér, Székely Boglárka, a Nagyváradi Állami Filharmónia alkalmazott zenésze, Ruska Ildikó egyetemi hallgató, a Vár-Lak Ifjúsági Központ önkéntesei és nem utolsósorban Szabó Ervin spirituális, bihari plébános.

 

Az idei tábor különlegességét a népzene és a néptánc oktatása jelenti, míg lelki szempontból a szervezők a hangsúlyt az irgalmasság megismertetésére fektették. Mivel a gyermekek számára ez egy eléggé nehéz fogalmat jelent, ezért inkább a másság elfogadásáról beszélnek a résztvevőknek. Különösen Erzsébet nővér nyújt ilyen jellegű impulzusokat, amikor a mallersdorfi nővérek által vezetett speciális óvodában nevelt gyermekek fogyatékosságairól és másságáról beszél, illetve a felebarát mássága elfogadásának a fontosságáról.

 

Szabó Ervin atya a napi lelki táplálékot nyújtja, szentírási történetek interaktív feldolgozásával. Szerafina nővér gondoskodik a jókedvű, ritmusos tánc tanításáról, míg Ruska Ildikó taizéi énekeket tanít a gyermekeknek. Ők a tábor állandó vendégei, de rajtuk kívül naponta érkeznek olyan vendégek, akik nem gyakran látott vagy hallott hangszereket mutatnak be: citerát, furulyát, hegedűt, trombitát. Mindezt a zenével kapcsolatos tanulást fűszerezi a gyermekek által oly kedvelt kézműves foglalkozás, a szabadtéri játék és kikapcsolódás, a székesegyház előtti téren.

 

A zenetábor szombaton, 2016. július 2-án ér véget. 10.00 órától szentmisén imádkoznak együtt a fiatal résztvevők a nagyváradi székesegyházban. Ezt követően záróünnepség lesz a Kanonok Sor 13. szám alatt, ahol a szülők jelenlétében mutatják be a zene terén egy hét alatt elsajátított tudásukat.

A tábor fő támogatója a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség, társtámogató a Communitas Alapítvány.

 

KÉPSOROZAT

 

VIDEO