barta_szabolcs

Elköszönt Barta Szabolcs

Vasárnap, 2016. július 3-án elköszönt a nagyvárad-újvárosi római katolikus plébánia közösségétől Barta Szabolcs lazarista szerzetes, aki a júliusi szabadságát követően a nyári áthelyezések időszakában átveszi a nagyváradi Katalin-telepi egyházközség vezetését. 2015 novemberében segédlelkészként került a Szent László-plébániára.

Böcskei László megyéspüspök és a rendfőnök megállapodása értelmében fél évre szólt a kinevezése, annak reményében, hogy 2016 nyarán a Lazaristák visszatérnek a nagyváradi Katalin-telepre, illetve az ottani plébániára. A Szent László plébánián való tevékenységének az volt a célja, hogy betekintést nyerjen a plébániai életbe, az adminisztrációba, a romániai ügyintézésbe, és lassan előkészítse a Katalin-telepi plébánia átvételét.

Véleménye szerint a Nagyvárad-Újvároson töltött hónapok nem voltak hiábavalóak, mert nem csupán a hivatalok és dokumentumok világával került kapcsolatba, hanem élő személyekkel is. A szentmiséken és gyóntatásokon kívül az év eleji házszentelés, valamint az elsőpéntekes idősek és betegek látogatása olyan alkalmakat jelentettek számára, amikor nem csupán a templom falai között, hanem különleges, közvetlenebb módon élhette meg a papságát.

 

Forrás: erdon.ro