visszatero-1

Visszatérő osztrák önkéntesek a Caritasnál

A nagyváradi Caritas Catolica önkéntes-programjának keretében az elmúlt hét folyamán (2016. június 27. – július 2.) ismét egy osztrák diákcsoport dolgozott a Szent József Szociális Központ (egykori Szt. József Kórház) épületének felújításán.

Ezúttal az Alsó-ausztriai HTL Mödling szakiskolának egy olyan osztálya vendégeskedett Váradon, melynek tagjai az előző tanév folyamán a kötelező szakmai gyakorlatukat is ugyanitt végezték. A diákokat akkor annyira fellelkesítette, hogy munkájuk révén hozzájárulhatnak a váradi rászorulók megsegítéséhez, hogy a nyári vakáció elérkeztével úgy döntöttek: szabadidejükből is rááldoznak egy hetet arra, hogy a Caritas berkeiben önkénteskedjenek.

Így az elmúlt hét folyamán Dipl. Ing. Manfred Bürgler, Markus Prax, Johan Schmidt és Michael Wörher szaktanárok vezetésével visszatértek és négy napon át verejtékes munkával dolgoztak azért, hogy a szociális központot újra működőképessé tegyék. Fiúk és lányok (összesen 24-en) vállvetve dolgoztak a délelőtti órák folyamán – lapátoltak, maltert kevertek, léceket fűrészeltek, falakat emeltek és vezetékeket rögzítettek – délutánonként pedig városnézésre, szórakozásra is maradt idejük.

 „A tanév végén a Granit vállalat támogatásával alkalmunk nyílt arra, hogy egy szakmai kiránduláson vegyünk rész, és az osztálytársainkkal egyhangúlag Nagyváradot választottuk célállomásul, hiszen tavaly, a szakmai gyakorlat során is nagyon jól éreztük itt magunkat. Az elmúlt hét folyamán elsősorban kőműves-munkát végeztünk, emellett folytattuk az álmennyezet tartószerkezetének kiépítését. Egyáltalán nem esett nehezemre a munka, hiszen otthon édesapámnak is segíteni szoktam” – nyilatkozta dicséretes magyarsággal a 19 éves Róbert, kinek szülei székelyföldről vándoroltak ki. Mint hozzátette, számára kellemes élményt jelentett Nagyvárad, osztálytársai közül azonban többen is megrökönyödtek, mikor a megyeszékhely egyik plázájában járva megtudakolták, hogy mennyi az itteni lakosok átlagfizetése.

Peter Zidar állandó diakónus és teológia-tanár közbenjárásával a Caritas immár ötödik éve fogad Ausztriából önkénteseket. A program a nyár folyamán tovább folytatódik. Legközelebb várhatóan egy idősebb szakemberekből és nyugdíjasokból álló önkéntes-csoport fog dolgozni a Szent József Szociális Központ felújításán.

 

Forrás: reggeliujsag.ro