szentjobb_1

Cercetări arheologice la Sâniob

Episcopia Romano-Catolică de Oradea în colaborare cu Muzeul Țării Crișurilor organizează în cursul lunii iulie 2016 săpături arhelologice cu caracter de diagnostic pe teritoriul cetății renascentiste din comuna Sâniob. Pe ruinele fortificației construite în secolul al XVI-lea prin extinderea unei renumite mănăstri existente în acest loc începând cu secolul al XI-lea care a adăpostit în cursul evului mediu relicvele Sfântului rege Ștefan al Ungariei, astăzi se ridică biserica parohială romano-catolică a localității, precum și un conac al abației de la Sâniob construit în secolul al XVIII-lea. Cercetările arheologice se încadrează în eforturile Episcopiei Romano-Catolice de Oradea de a ridica lăcașul de cult al comunității catolice din Sâniob – odinioară una dintre cele mai importante centre regionale ale cultului Sf. Fecioare – la rangul de sanctuar diecezan de pelerinaj.

 

În urma cercetărilor arheologice de sondaj, specialiștii speră să obțină date și informații valoroase în vederea elaborării unui proiect de renovare și restaurare a conacului abațial și transformarea acestuia în centru de exerciții spirituale și cămin de pelerinaj. Proiectul va include și reabilitarea unor elemente de fortificație, respectiv al parcului din fața conacului. Pe lângă rămășițele unor clădiri și alte complexe arheologice medievale târzii, arheologii vor investiga bastioanele și zidurile de incită ale fortificației, respectiv vor încerca să localizeze nucleul medieval al sitului, mănăstirea benedictină. Rezultatele săpăturilor vor fi înglobate în proiectul general de reabilitare și prezentare a monumentului.

 

Ultimele săpături arheologice ale cetății de la Sâniob s-au desfășurat în anul 2004 sub conducerea Muzeului Țării Crișurilor. Cu această ocazie, tot în contextul unor lucrări de construcție, a fost investigat bastionul sud-vestic al fortificației.

În paralel cu desfășurarea cercetărilor din acest an, vor începe lucrările de restaurare ale icoanei Sf. Fecioare din biserica romano-catolică a localității, în jurul căreia se va organiza centrul de pelerinaj.