31

Mesésnek mondható a bélfenyéri hittantábor

Idén sem maradt el a már több éves hagyománnyal rendelkező bélfenyéri hittantábor.

A bélfenyéri római katolikus plébánia és a bélfenyéri Kolping Család Egyesület által, a nagyváradi Római Katolikus Püspökség támogatásával minden évben megszervezett 4-16 éves gyermekek és fiatalok hittantábora 2016. augusztus 22-27. között zajlott.

 

A táborba idén Arad, Hunyad és Bihar megyéből érkeztek gyermekek, nevelőikkel, lelkivezetőkkel. A gyermekek két napot Nagyszalontán töltöttek, a nagyszalontai Szent Ferenc Alapítvány 70 bentlakó kisdiákjával együtt. Ezeken a napokon a tábor 120 résztvevőt számolt.

Nemeshegyi Péter Ermi furulyája című meseregény és a mesék világa itatta át hat napon keresztül a programokat, előadásokat. 

A meseregényben minden a tetejére fordul, ezt tükrözik a nevek is: Imre-Ermi, a kigyó-Ógyik stb., ahogyan sajnos a mindennapjainkban is sok dolog a feje tetejére állt. Ezt a rendetlenséget szerették volna a szervezők a gyerekekkel együtt lapátra tenni és helyét renddel megtölteni. Mi segíthette őket ebben inkább, mint egy jó napi program: pihenés, életmód, imádság, harmónia, munka.

 

Első nap a reggeli torna és ima után a csapatok beosztására került sor. A három csapat vidáman kutatott a mesék tárában, hogy csapatnevet válasszon, majd csapatzászlót készítsen. Volt „Vuk” csapat, mely a leleményességet tartotta fontosnak,  „Micimackó” csapat – ők a barátságra fektették a hangsúlyt és volt egy „Garfield” csapat is, akik épp azért választották csapatnévnek a közismert lusta macska meséjét, mert semmiképp nem szeretnék az ő szokásait követni.

A hét során a gyerekeket több előadó, atya buzdította, tanította és próbálta az Isten felé vezető helyes útra terelgetni.

A tartalmas előadások mellett helyet kapott a mókázás, tánc, strandolás, sport is. Jelmezes koncert, mesejelenetek előadása, bábozás, labdarugás, csapatépítő-, logikai játékok, kincskeresés, természetjárás váltották egymást naponta.

A reggeli és esti imák mellett a gyermekek napi szentmisén vettek részt, melyet énekpróbák előztek meg. Az interaktiv prédikációk pedig végig éberen tartották a gyerekek figyelmét.

 

Szombaton délután indultak haza a kis óriások a táborban kapott üzenettel: ’’Mert aki szeret, az örökké él’’ – Ermi furulyája című mese utolsó mondata, illetve a Bibliában, Szent Pál levelében olvassuk: A szeretet nem szűnik meg soha!

A szervezők megköszönik a Nagyváradi Püspökség, Böcskei László megyéspüspök, a Mallersdorfi Ferences Nővérek és a GPL Nagyszalonta támogatását.

 

Kiss Márton bélfenyéri plébános, szervező biztosította a résztvevőket arról, hogy Isten segítségével jövőre is megszervezik Bélfenyéren a hittantábort.

 

Petran-Balázs Natália