img_4117

Szent László Családi Nap az irgalmasság jegyében

Az irgalmasság volt fő témája az idei Szent László Családi Napnak, amelyet a Szent László Teológiai Líceum, illetve a Szigligeti Színház és társulatainak, együtteseinek közreműködésével harmadik alkalommal szervezett meg a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség vasárnap, 2016. augusztus 28-án, a Püspöki Palota udvarában.

Az idei családi nap az Irgalmasság Szent Évének lelkiségét hordozta magán, ahol az odalátogató kicsik és nagyok végigjárhatták az Irgalmasság Utcáját. Kézműves foglalkozások, interaktív játékok és egyéb meglepetések várták a gyermekeket. A nagyszínpadi fellépés mellett sok más színes tevékenység idézte meg az Árpád-ház szentjeinek életpéldáját és erényeit, a család értékeit.

 

Amint Böcskei László megyéspüspök a nyitóbeszédben elmondta, a rendezvény fő célja egy ilyen forró nyárvégi délutánon az, hogy a kulturális megnyilvánulásokon és bemutatókon túl, a családokat összehozza, a találkozások és beszélgetések helyet kapjanak itt egy kellemes, felszabadult hangulatban. Nem rejtett célja továbbá az eseménynek az sem, hogy magyar szentjeink családdal kapcsolatos erényei hangsúlyt kapjanak, ezeket a jelenlevő gyermekek és családjaik jobban megismerjék, és megéljék.

 

Zalder Éva iskolaigazgató az intézmények közötti közreműködés hatékonyságát hangsúlyozta, illetve örömét fejezte ki az iránt, hogy az iskola diákjai a családi napon lehetőséget kapnak arra, hogy az iskolai évben, vagy akár különböző vakációs táborokban elsajátított vagy tovább fejlesztett képességeiket bemutathassák egy széles közönség előtt, nem csak az iskola falain belül.

Az intézményi falak közül való kilépés fontosságát emelte kis Czvikker Katalin, a Szigligeti Színház főigazgatója is, akinek munkatársaival együtt ezen a rendezvényen lehetősége nyílt a színházat látogató közönséggel más formában is találkozni, illetve bemutatni a színházat olyanoknak, akik csak ritkán, vagy egyáltalán nem állnak kapcsolatban a művészetnek ezen megnyilvánulási formájával.

 

A nyárvégi magas hőmérséklet sem tartotta távol az érdeklődőket, szép számban vettek részt a családi napon. Megtekintették és meghallgatták a színpadi fellépéseket: óvodások táncos énekét, általános iskolások ritmikus sportgimnasztikáját, énekét, illetve táncos játékát. A Nagyvárad Táncegyüttes bonchidai táncokat adott elő, mezőségi népviseletben. Őket követte a belső udvari kis színpadon a Lilliput Társulat által szervezett I. Nagyváradi Bábtábor résztvevőinek egy csoportja, Botházy-Daróczi Réka művészeti vezető felvezetésében, majd népszerű magyar slágerek csendültek fel, a Szigligeti Társulat művészeinek közreműködésében: Csíky Ibolya, Ababi Csilla, Gajai Ágnes, Jerovszky Tímea, Kardos Róbert, Szabó Eduárd, Szotyori József és Kocsis Gyula.

 

A kisszínpadi előadásokkal egy időben kezdődtek a kézműves foglalkozások és ügyességi próbák, az Irgalmasság Útján, ahol minden egyes műhelyvezető az irgalmasság testi, illetve lelki cselekedeteit igyekezett ismertetni: liliomkészítés, rózsakészítés, kő és arcfestés, origami-pohár készítése, köpeny díszítés, ima tanulás és mondás, és még sok más érdekesség.

 

A melegre való tekintettel, a szervezők biztosították a szükséges folyadékkészletet, illetve harapnivalót és édességeket kínáltak a kis és nagy résztvevőknek. Jóval sötétedés után ért véget az idei Szent László Családi Nap.

 

KÉPSOROZAT

 

VIDEO