szent_laszlo_ev_2017

Nagyváradon tartották a Szent László évet bevezető konferenciát

2017. Szent László éve lesz Magyarországon. A programsorozat bevezető, első konferenciáját Nagyváradon tartották egyházi, politikai és világi vezetők, résztvevők jelenlétében. A lovagkirály által építtetett püspökségen dr. Mikola István, a Külgazdasági és Külügyminisztérium  biztonságpolitikai és nemzetközi együttműködésért felelős államtitkára kijelentette: Szent László  államfői, törvényhozói, lovagkirályi erényei ma is példát mutatnak abban, hogy miért kell és érdemes a keresztény magyar állam és nemzet megmaradásáért küzdeni. A konferencián bemutatták a Szent László nemzeti zarándoklatot.

 

A Szent László év bevezető konferenciájának résztvevőit Böcskei László megyéspüspök köszöntötte és mutatta be a székesegyházat és az egyházmegyei kincseket, a lovagkirály örökségét. Ehhez kapcsolódóan a püspök előadásában ismertette, hogy Szent László öröksége, szellemisége mit jelent a partiumi magyarság számára, mennyiben tud erőt adni a megmaradáshoz. Böcskei László bemutatta ugyanakkor az egyházmegyei zarándoklat történetét, és szólt a püspökség jövőképéről is.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium biztonságpolitikai és nemzetközi együttműködésért felelős államtitkára Mikola István hozzászólásában kiemelte: Szent László államfői, törvényhozói, lovagkirályi erényei jelentették évszázadokon keresztül a nemzet számára a magyar államiságot, a keresztény lelkiség megmaradását. Az emlékév célja, felhívják a figyelmet arra, hogy Szent László keresztény egységben gondolkodott, amikor összekapcsolta életművével a közép-európai nemzeteket. Számára Krisztus követők léteztek, akik hitükben egyek. Ugyanakkor a nemzet fogalma is hangsúlyos volt a lovagkirály életében, hiszen uralkodása alatt erősítette meg Magyarország pozícióját és szerepét a térségben.

 

Dénes Zoltán római katolikus kanonok bemutatta a Szent László nemzeti zarándoklatot. A lelki út azt a két püspökséget köti össze, ami a lovagkirály nevéhez fűződik. A zágrábit, melyet ő alapított, és a nagyváradit, melyet ő telepített át Biharról Váradra 1091-ben, és építette meg annak központját, a székesegyházat. Az öt éve megálmodott és többek által már végigjárt zarándokút végigvezeti a lelki vándorokat Szent László örökségén, szellemiségén, vagyis rámutat arra, hogy a közép-európai nemzetek sorsközösségben élnek évszázadok óta, és ebben rejlik az európai kereszténység megmaradása.

 

A Szent László évhez kapcsolódik a Debreceni Egyetem is. Az oktatási programokat Bartha Elek és Jávor András rektorhelyettesek, valamint Forisek Péter dékánhelyettes ismertették. Az előadásból kiderült: a zarándokturizmus tudományos és kutatási hátterét Debreceni Egyetem dolgozza ki, és képzési lehetőségeket teremt. Ezek között szerepel például az, hogy távoktatással a magyar felsőoktatásban lehetőséget kínálnak a magyar diaszpóra tagjainak magyar és angol nyelven, valamint megszólítják az utóbbi években Magyarországot elhagyó fiatalokat is.

 

forrás: Magyarország Külgazdasági és Külügyminisztériuma