dsc_1619

Caritas-intézményt látogattak a püspökök

A szegények apostolának nevezett Páli Szent Vince ünnepén, szeptember 27-én, kedden a Romániai Katolikus Püspökök Konferenciájának tizennyolc tagja látogatott el a nagyváradi Caritas Catolica által működtetett Szent Erzsébet Szociális Gondozóközpontba, az irgalmasság testi cselekedeteinek gyakorlásaként, az irgalmasság szentévének keretében.

Különleges nap volt ez az otthon lakóinak életében, hiszen – ahogy a közösség nevében köszöntőbeszédet mondó Mureşan-Haizer Márta néni is megjegyezte – ritka és kiváltságos alkalom az, hogy az egyház magasszintű elöljárói közül ilyen sokan ellátogassanak és személyesen érdeklődjenek az egyház gondozásában levő idősek sorsa felől.

 

A találkozó keretében Derzsi Ákos ügyvezető igazgató mutatta be a szegények apostolának szellemiségében működő nagyváradi Caritas Catolica segélyszervezet történetét és tevékenységeit. Mint elmondta, az egyházmegyei karitász 4 idősotthonában 106 nyugdíjast gondoz és további 42 vidékről érkező diáknak nyújt szállást és elláttást a Kanonok soron levő internátusban. A segélyszervezet nagyváradi szegénykonyháján naponta mintegy 70 rászoruló kap meleg ebédet. A margittai szegénykonyha további 80, a tasnádi pedig 45 ellátott számára főz.

A karitász 7 házibeteg-gondozói központja összesen 250 beteg szenvedéseit enyhíti, a szociális járóbeteg-rendelőben pedig havonta mintegy 100 páciens részesül orvosi konzultációban.

 

A segélyszervezet ugyanakkor heti rendszerességgel ruhát, élelmiszert és egyéb segélycsomagokat oszt a rászorulóknak és elkülönített forrásokkal rendelkezik a katasztrófa-károsultak megsegítésére. A Caritas Catolica emellett évek óta gyűjti a lakosság által felajánlott használt ruhákat és lábbeliket, hogy azokat továbbossza a leginkább rászoruló személyeknek, családoknak. Jelenleg az egyházmegye öt településén vannak külön erre a célra kihelyezett konténereik – mondta el Derzsi Ákos, aki beszámolt a szervezet közeljövőbeli terveiről is, úgy a szociális programok, mint a szolgáltatások fenntartásához és fejlesztéséhez szükséges befektetések terén.

 

A bemutatót követően Böcskei László, nagyváradi megyéspüspök mondott köszöntőbeszédet, üdvözölve a püspökkari konferencia tagjainak jelenlétét és hangsúlyozva az egyház karitatív tevékenységeinek fontosságát.

Az esemény záróakkordjaként Miguel Maury Buendia, bukaresti apostoli nuncius adott áldást az idősotthon lakóinak és gondozói személyzetének.

 

Forrás: caritascatolica-oradea.ro