kettos_unnep_caritas_1

Kettős ünnep a Szent Márton Otthonban

Kettős ünnepet ültek a nagyváradi Caritas Catolica gondozásában levő szépkorúak hétfőn, 2016. október 3-án, a váradszőllősi Szent Márton Idősek Otthonában, ahol vértanúhalálának évfordulója kapcsán megemlékeztek Boldog Bogdánffy Szilárd püspökről, ugyanakkor megünnepelték az Idősek Világnapját is.

 

Az ünnep kapcsán Bartha Szabolcs lazarista atya mutatott be hálaadó szentmisét az intézmény kápolnájában, Józsa Domokos váradszőllősi kántor közreműködésével. Prédikációjában arról besszélt: fontos, hogy az idősek olyan életet éljenek, ami példaértékű lehet a fiatalok számára. Mint hozzátette az intézmény lakói számára cél, hogy békés, élhető környezetet teremtsenek. A hálaadó szentmisét követően szeretetvendégséget tartottak az idősotthon ebédlőjében, melynek keretében hagyományos süteményeket szolgáltak fel.

 

Az intézmény gondozói egy-egy szál fehér szegfűvel is meglepték az ünnepelt őszhajúakat, akiket Albert Schweitzer  Nobel-békedíjas filozófus gondolatával köszöntöttek, mely szerint a fiatalság mércéje nem az életkor, hanem a szellem és a lélek állapota: az akarat- és a képzelőerő, az érzelmek intenzitása, a jókedv és a kalandvágy győzelme a lustaságon. „Olyan fiatal vagy, mint a reményeid, olyan öreg, mint a kétségeid. Olyan fiatal, mint az önbizalmad, olyan öreg, mint a félelmed. Fiatal, mint a hited, öreg, mint a csüggedésed. Fiatal vagy, amíg befogadod a szépség, az öröm, a merészség, a nagyság, az ember, a Föld, a végtelenség hírnökeit”.

 

Forrás: caritascatolica-oradea.ro