4

Zarándoklaton a radnai Szűzanyánál

„Nyíljon ki szívetekben az örömvirág, zengjétek, hogy hallja meg az egész világ: Édesanyánk, hozzád jöttünk…”

Magyarok Nagyasszonya ünnepén, 2016. október 8-án különleges élményben volt részük a nagyváradi egyházmegye hittanosainak – akik az elmúlt tanévben a megyei hittanolimpián első helyezést értek el, és VII. osztálytól fölfelé részt vettek az országos hittanolimpián is – és az őket felkészítő katekétáknak, akik Kiss Albert egyházmegyei főtanfelügyelő vezetésével elzarándokoltak Máriaradnára. A kegytemplomhoz közeledve imádságos lelkülettel és énekekkel készültek a Szűzanyával való találkozásra, akihez lélekben elhozták családjaikat, kollégáikat, diáktársaikat.

 

A szentmisén, amit Böcskei László megyés püspök – a zarándoklat támogatója – celebrált, több száz hívő lélek fohászkodott a Nagyasszonyhoz, hogy oltalmazza Szent István népét. Ezt követően a Jézussal való kapcsolat elmélyítését segítette a közös keresztút. A kegykép előtti közös imával és hálaadással zárult az ünnep.

A hazafelé tartó zarándokok az aradi vértanúk emlékműve előtt főhajtással fejezték ki tiszteletüket.

 

A diákok gondolatai hűen tükrözik a nap élményeit, a jó Istentől kapott kegyelmeket, a megérintettséget:

 

„A templom, a táj szépsége megfogott. Csodálatos dolog ennyi zarándokot látni, tudva, hogy ők mind ugyanazért vannak itt, mint én. Mindnyájukat Isten vezette ide. Nagyon jó volt újra találkozni azokkal a fiatalokkal, akikkel hajdan együtt izgultunk, együtt versenyeztünk, majd együtt örültünk a hittanolimpián. Hálás vagyok a mai napért!”

Valentina

 

„A rossz idő ellenére is nagyon jól éreztem magam. Legjobban a közös keresztút tetszett, mert idősek és fiatalok együtt végigjárták.”

Erna

 

„A kegytemplomban úgy éreztem, mintha több száz éneklő angyal közé csöppentem volna.”

Gabriella

 

„Csodálatos érzés volt a radnai templomban lenni. Minden nagyon tetszett. Köszönöm a lehetőséget, hogy ilyen gyönyörű helyre eljuthattam.”

Anasztázia

 

„Nagyon jól éreztem magam, a keresztút tetszett a legjobban és a városnézés is. Szép, új élményekkel gazdagodtam.”

M. Krisztina

 

„Nagyon örülök, hogy részt vehettem ezen a gyönyörű zarándoklaton. A szentmise felemelő volt és az aradi városnézés is megragadott. Továbbá nagyon örültem, hogy újra találkozhattam a hitoktatókkal és a többi olimpikonnal.”

Ábel

 

„A zarándoklat nagyon jó volt. A szentmise élmény volt számomra és a kegykép szépsége is lenyűgözött… ez az érzés még mindig él bennem. Remélem, hogy még jövünk ide a Szűzanyához.”

Boróka

 

„Nekem a mai nap legemlékezetesebb pillanata az volt, amikor beléptünk a templomba és láttam, hogy mennyi katolikus gyűlt össze, szinte minden korosztályból. Szerintem ez nagyon megindító és példamutató volt.”

Sz. Krisztina

 

Benedek Ramóna