varad_velence

Népmissziót tartottak Nagyvárad-Velencén

Népmisszióval ünnepelte a várad-velencei katolikus közösség a plébánia 280. és a római katolikus kultúrotthon megnyitásának 80. évfordulóját 2016. október 14-16. között.

Pénteken 18.00 órakor Bodor Zoltán tasnádi, október 15-én, szombaton 18.00 órakor Ozsváth József székelyhídi plébánosok mutattak be a szentmisét és mondtak szentbeszédet. A vasárnap délelőtti szentmisén Curaliuc Demeter nagyvárad-velencei plébános elmélkedett. Bevezetőjében arra hívta fel az ünneplők figyelmét: elérkeztek a pénteken elkezdődött három napos útjuk harmadik állomásához, a népmissziós alkalmak pedig egyediek egy-egy város, falu vagy egyházmegye életében. Időnként szoktak megtörténni, mint például amikor Ferenc pápa elindította a Szentévet, és arra szolgálnak, hogy még jobban közelebb kerüljünk Istenhez, és megpróbáljunk mindent megtenni annak érdekében, hogy sikeresen teljesítsük keresztény küldetésünket. Arról is beszélt: a történelem folyamán sok minden történt, megpróbálta Isten igéjét eltiporni a hatalom és a pénz utáni vágy, de az egyház ugyanaz maradt. Krisztus az egyház titokzatos teste, ő a fej, mi pedig a végtagok vagyunk, és egy közösséget alkotunk függetlenül attól, hogy hol, milyen földrészen élünk.

Prédikációjában a tisztelendő felidézte: 280 év telt el azóta, hogy a várad-velencei plébánia önálló lett, vagyis a lelkipásztori munka mellett beindult az adminisztratív tevékenység is. Fontossá vált, hogy kik és hogyan tartoztak oda, mennyire érezték önmagukénak azt, ami létrejött. Örültek annak, hogy van egy semleges hely, ahol együtt lehettek, és senki se zavarta őket. Felismerték, hogy Isten mindent megtesz annak érdekében, hogy teremtményét megmentse, és ezt úgy lehet tudatosítani magunkban, ha a gondolkodásunkban megújulunk, átalakulunk. Isten mellett döntünk, követjük mindenben az akaratát és parancsát.

Az áldás előtt az egyháztanács nevében Fleisz Judit tanárnő mondott köszönetet az érintetteknek, illetve kiemelten Curaliuc Demeter plébánosnak a népmissziós ünnep sikeres megszervezéséért.

 

Forrás: erdon.ro