dsc_0054

Preoții diecezani au participat la întâlnirea de toamnă

Întâlnirea de toamnă a preoţilor din Dieceza Romano-Catolică de Oradea a avut loc joi, 20 octombrie 2016, începând cu ora 10.00, la Centrul Pastoral Diecezan de pe Strada Șirul Canonicilor, şi a abordat tema milostivirii în sacramentul reconcilierii. Mons.Kondé Lajos, parohul catedralei din Szeged, vicar episcopal, a împărtășit preoților prezenți experiența sa de mai multe decenii cu privire la această provocare pastorală. An de an, Episcopia Romano-Catolică de Oradea oferă preoților diecezani posibilitatea participării la cel puțin un curs de formare, dincolo de exercițiile spirituale, care au ca scop încărcarea sufletească.

 

Întâlnirea din acest an, la care au participat cei peste cincizeci de preoți ai diecezei, a fost deschisă de către Excelența Sa episcopul Böcskei László, care a subliniat importanța și actualitatea sacramentului reconcilierii.

Prelegerea invitatului a avut două păți: în prima a vorbit despre greutățile legate de acest sacrament, dificultățile cu care se confruntă credincioșii în legătură cu reconcilierea, practicile greșite întâlnite pe parcursul activității pastorale. În partea a doua a fost vorba despre modul corect în care preoții trebuie să se raporteze față de credinciosul care dorește să participe la acest sacrament, despre compasiune. Mons. Kondé i-a încurajat pe preoții prezenți să procedeze în așa fel, încât credincioșii să părăsească confesionalul cu o experiență pozitivă, cu experiența convertirii către Dumnezeu.

 

În cea de a treia parte a evenimentului, preoții au adresat întrebări invitatului, vorbind totodată despre propriile experiențe pastorale în ceea ce privește sacramentul reconcilierii, situațiile întâlnite în diferitele parohii ale diecezei.

Și întâlnirea din acest an a fost una fructuoasă, oferind preoților prezenți împrospătare sufletească, respectiv aprofundarea cunoștințelor de ordin vocațional.