dsc_0022

Concert vocal-simfonic extraordinar în Catedrală

În tradiţia muzicală a Episcopiei Romano-Catolice de Oradea o perioadă remarcabilă a reprezentat-o timpul în care Michael Haydn, fratele mai mic al lui Joseph Haydn şi Carl Ditters von Dittersdorf  au fost capelmaeştrii catedralei episcopale, în timpul episcopului Patachich Ádám. Carl Ditters von Dittersdorf s-a născut la Viena în anul 1739, fiind al şaptelea din cei zece copii ai familiei. Tatăl său a fost croitorul teatrului curţii imperiale din Viena. În anul 1765 Carl Ditters von Dittersdorf ajunge la Oradea, unde exact cu 250 de ani în urmă, în 1766  finalizează una din cele mai importante lucrări vocal simfonice, Missa solemnis în do major – Missa Credo.

 

Prezentarea acestei lucrări a devenit posibilă din nou după o perioadă de două secole şi jumătate de la compunere, şi datorită muzicologului Johannes Kirner din München,  specialist în cercetarea lucrărilor lui Dittersdorf. Până în anul 2008 această lucrare era accesibilă doar în forma ştimelor muzicale în unele biblioteci. Sâmbătă, 22 octombrie 2016, ora 19.00 a fost prezentată în cadrul unui concert vocal-simfonic de excepţie în Catedrala romano-catolică de Oradea.

Concertul poate fi numit primă audiţie după un timp de 250 de ani, la aceasta aducându-şi contribuţia corul şi orchestra „Szent László” a Catedralei romano-catolice de Oradea sub conducerea DLA  Kristófi János Zsigmond, capelmaestru al catedralei episcopale. Pentru acest eveniment de excepţie au fost cooptaţi şi solişti de seamă: Kristófi Ágnes – soprană, Budapesta, Nagy Bernadett – alt, Budapesta, Szerekován János – tenor, Budapesta şi Köpeczi Sándor – bas, Cluj.

 

În partea a doua a concertului a fost prezentată lucrarea Lauda, Sion, Salvatorem din Oratoriul de venerabili Sacramento pentru sopran solo, cor şi orchestră.

Drept curiozitate putem aminti, că la Viena Carl Ditters von Dittersdorf cânta deseori alături de prietenii săi Joseph Haydn, Wolfgang Amadeus Mozart şi elevul său Johann Baptist Vanhallal, alcătuind un cvartet deosebit de valoros.

 

GALERIE FOTO

 

VIDEO 1

 

VIDEO 2