boldog_iskola_1

Boldog iskola: álom-e vagy valóság?

Sokat vitatott kérdés, hogy milyen is az ideális iskola? Létezik-e ilyen vagy csak a képzeletünkben él? Diákként még arról töprengünk, hogy hány órát és miről tanulnánk, mit ennénk a menzán/büfében, milyen az ideális tanár, az elképzelt iskolaudvar vagy a jól felszerelt tanterem; összeségében mitől válhat élhetővé, szerethetővé egy ilyen intézmény? Pedagógusi szemszögből a gyermeklétszám, a tanulási-tanítási színvonal, tanár-szülő/tanár-diák együttműködés, illetve a munkakörülmények határozzák meg az ideális iskola képét.

Sokan sokfélét álmodunk, ám mindannyiunk számára fontos, hogy az iskola pozitív élményt, BOLDOGSÁGOT, nyújtson, hasznos dolgokra neveljen, az életre készítsen fel; egy olyan hely legyen, ahol nem csak füzetet és könyvet lát a gyermek, hanem, ahol gondolkodni tanul, összefüggéseket, véleményeket formál, miközben jól érzi magát; miközben tudja, hogy szeretik, elfogadják és befogadják!

 

A Jobb Veled a Világ Alapítvány Boldogság Intézete célul tűzte ki, hogy programjai által pozitív érzelmeket vigyenek a tanórákba. Tapasztalatok azt mutatják, hogy a boldogság ugyanis tanítható. Az iskolai tevékenységek hozzájárulnak ahhoz, hogy a diákok nyitotabbá váljanak, erősítsék önbizalmukat, pozitív életszemléletüket. „A foglalkozások célja nem az, hogy problémamentes életmodellt állítson a fiatalok elé, hanem, hogy vezérfonalat adjon a gyerekeknek arra, hogy könnyebben bírkózzanak meg a problémákkal, könnyebben vegyék a kihívásokat” – véli Bagdi Bella, az alapítvány elnöke.

 

Sikeres pályázást követően, az idei tanévtől a nagyváradi Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum is a Boldog Iskola cím örököse lett. A felépített boldogságfal, s a különböző fotómontázsok arról árulkodnak, hogy örömteli elfoglaltságok zajlanak falakon kívül és belül. Egyházi jellegéből adódóan fontos, hogy a diákok lelki nevelése, táplálása is megvalósuljon. Éppen ezért, iskolánk pedagógusai vállalták azt, hogy a boldogságprogramot beépítik munkatervükbe, mely elszántság elismérese nem váratott sokat magára: 2016. október 21-én átvehették az elismerő oklevelet, s a vele járó könyvcsomagot. Az ünnepélyes keretek között zajló eseményt kellemes beszélgetés követte, mely során az alapítvány munkatársai bepillantottak a nagykorúsítás előkészületeibe, s körbejárták az iskola termeit.

Örvendünk, s hálásak vagyunk azért, hogy Boldog Iskola vagyunk!

 

Benedek Ramóna, Kovács Márta, Kor Erika, Palotás Zsuzsa, illetve a Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum további pedagógusai