marosvasarhely_katolikus_iskola

Állásfoglalás a marosvásárhelyi Római Katolikus Líceum helyzetéről

Megdöbbenéssel értesültünk azokról az intézkedésekről, amelyeket a hatóságok a marosvásárhelyi Római Katolikus Teológiai Líceum működésével kapcsolatosan és az intézmény igazgatója ellen kezdeményeztek.  Értetlenül követjük az eseményeket, amelyek ismételten azt igazolják, hogy minden látszat ellenére, intézményeink nincsenek biztonságban és jogaink nincsenek tiszteletben tartva.

Az elmúlt két és fél évtized folyamán, nagy erőfeszítések árán egyházunk arra törekedett, hogy küldetésének megfeleljen a társadalmi élet minden területén. Nagyon sok elkötelezett munkatárs vállalta ezt a nem könnyű feladatot, mely bár sokszor szélmalomharcnak tűnt, mégis sok áldásos gyümölcsöt termett az oktatásban, a nevelésben és a szociális szolgáltatások területén. Most ismét ott tartunk, hogy megkérdőjelezik ennek az értékes tevékenységnek a jogosságát és szükségességét. Eddigi szorongásaink beigazolódását tapasztaljuk ma, amikor a marosvásárhelyihez hasonló esetekkel egy fokozódó ellenséges hangulat kibontakozásának lehetünk a tanúi. Ez a folyamat nem csak jogainknak, hanem egyházunk szabadságának a korlátozását is célozza!

Együttérzésünkről biztosítjuk Tamási Zsolt József tanár urat, a marosvásárhelyi Római Katolikus Teológiai Líceum igazgatóját, akinek a jelen megpróbáltatások elviseléséhez a Szentlélek megerősítő és megvilágosító erejét kérjük. A társadalmi élet minden felelősét pedig arra kérjük, hogy nem engedve a megfélemlítésnek, közös összefogással és minden eszközzel álljunk ki az igazság mellett! 

 

Nagyvárad, 2016. november 5-én.

 

Böcskei László

nagyváradi püspök