marosvasarhely_katolikus_iskola

Luare de poziție față de situația Liceului Catolic din Târgu Mureș

Am luat la cunoștință cu consternare acțiunile autorităților îndreptate împotriva Liceului Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureș, respectiv împotriva directorului acestuia. Urmărim evenimentele fără a le înțelege, evenimente care dovedesc încă o dată faptul, că în ciuda tuturor aparențelor, instituțiile noastre nu sunt în siguranță, drepturile nu ne sunt respectate.

În ultimele două decenii și jumătate, biserica noastră a depus eforturi considerabile, să poată corespunde vocației proprii în toate domeniile vieții sociale. Foarte multe persoane au acceptat această îndatorire deloc simplă, și care deși în multe cazuri părea o luptă cu morile de vânt, totuși a adus multe fructe pe planul învățământului, al educației și al serviciilor sociale. Acum suntem din nou în situația în care este pusă la îndoială necesitatea și dreptul la exercitarea acestor activități neprețuite. Astăzi, când vedem din ce în ce mai multe situațieii asemeni celei create la Târgu Mureș, suntem martorii unei întăriri a atmosferei potrivnice, ceea ce ne confirmă temerile din trecut. Acest proces nu are ca și scop doar limitarea drepturilor noastre, ci și a libertății Bisericii noastre!

Ne exprimăm deplina solidaritate față de directorul Liceului Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureș, domnul Tamási Zsolt József, puterea dătătoare de curaj a Sfântului Duh să îl însoțească în acete clipe ale încercării. Îi rugăm pe toți responsabilii vieții publice, să nu cedeze tendințelor de intimidare, ci împreună, prin toate mijloacele să lupte pentru dreptate!

 

Oradea, 5 noiembrie 2016.

 

Böcskei László

episcop