dsc_0011

Utoljára zarándokoltak a nagyváradi hívek a Szent Kapuhoz az Irgalmasság Jubileumi Évében

Tizenegyedik alkalommal olvasták fel a nagyváradi székesegyházban 2016. november 3-án, a 17.00 órakor kezdődő szentmise bevezető részében Ferenc pápának a Szent Évet meghirdető Misericordiae Vultus bulla 14. pontját: A zarándoklat különleges jel a Szentévben, mert azt az utat jelképezi, amelyet minden ember végigjár az élete során. Az élet zarándoklat, az ember pedig viator, vagyis zarándok, aki a kívánt cél elérése érdekében egyfajta utat tesz meg.

 

Amint Böcskei László megyés püspök a szentmise elején kiemelte, ez azt jelenti, hogy a tizenegyedik alkalommal, és az Irgalmasság Szent Évében egyben utoljára zarándokoltak el az egyházmegye hívei a Szent Kapuhoz. Zarándoklatról van szó, elindulásról, kilépésről a megszokott világunkból, mindennapjainkból, és egy olyan út megtételének a vállalása, amely valami újdonságot jelent, fogalmazott az egyházmegye elöljárója. Tizenegy hónapon keresztül, minden hónap első csütörtöki napján találkozott itt a székesegyházban egyházmegyénk népe, papokkal, szerzetesekkel azért, hogy kifejezzünk egy igazságot és egy valóságot: megértettük azt, amire Isten tanít minket, az Ő Fia, Jézus Krisztus által: Ő közel van hozzánk, üzenete van a mi számunkra, vár minket, és mellettünk halad életünk útján.

 

Az Irgalmasság Évének a kezdetén, egyik fő vállalkozásunk az volt, hogy mi is a megújulás útjára lépjünk, és ezt fejeztük ki az által, hogy minden egyes egyházközséget meghívtunk a székesegyház Szent Kapujához való zarándoklatra, hogy megéljük és átéljük az összetartozásnak a nagy ajándékát, és ugyanakkor Isten irgalmába ajánljuk jelenünket és jövőnket. Most, a zarándoklatsorozat végén elmondhatjuk, hogy Istennek tartozunk hálával azért, hogy kitartottunk ezen az úton, hangzott el a megállapítás. Örvendhetünk azért, hogy ez az üzenet eljuthatott egyházmegyénk legkisebb és legtávolabbi közösségeihez is, akik eljöttek, hogy részt vegyenek a szentévi zarándoklaton. Felelősek vagyunk egymásért, és a megújulás azt is jelenti, hogy figyelünk egymásra, és áldozatot vállalunk egymásért. Ebben a szentmisében is mindenkiért imádkozunk, és mindenkit, az egész világot, Isten irgalmába ajánljuk. Köszönjük meg mindazt a jót, amiben Isten részesített ebben a kegyelmi időben, és próbáljunk meg továbbra is nyitottak maradni iránta, hogy belőle táplálkozva és merítve, tudjunk mindig az Ő irgalmának továbbadói, kisugárzói lenni – buzdított a főpásztor.

 

A jelenlevők azért zarándokoltak a Székesegyházba, hogy hazavigyék magukkal Isten szeretetének gazdagságát és melegségét – hangsúlyozta prédikációjában Curaliuc Demeter Nagyvárad-velencei plébános. Rengeteg ajtón lépünk be és ki életünk folyamán, reggelente tükörben nézzük meg magunkat. A Szentév alkalmából megnyitott Szent Kapun való átlépés arra kell késztessen bennünket, hogy mindazt a rosszat, amit a lelkünk tükrében meglátunk, hozzuk helyre. Az elmúlt év egy felkészítő tanfolyam volt az irgalmasságról – fogalmazott a szónok. Nem félni, hanem reménykedni kell, mert az irgalmas Isten velünk van, s ennél több nem is szükséges – következtetett a lelkipásztor.

 

November 20-án, azon a vasárnapon, amikor az Egyház Krisztust Királyként ünnepli, Böcskei László püspök ünnepélyesen zárja be a Szent Kaput és zárja le az Irgalmasság Szent Évét az egyházmegyében.

 

KÉPEK

 

VIDEO