logokep

Időutazáson a Szent Lászlós diákok

Élményekben gazdag utazáson vehetnek részt a Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum azon diákjai, akik a Tedd O:DA társadalmi vetélkedőre váltottak jegyet. A X.A és X.C osztályos tanulókból álló csapat (Barabás Boglárka, Dávid Róbert, Diósi Marika, Pápai Krisztián, Tenczler Gergő-mentoruk Kor Erika) kirándulása szeptember 21-én vette kezdetét, s a napokban utolsó állomásához közeledik.

Útinaplójukat lapozgatva a következők olvashatók:

1. ÁLLOMÁS- JELEN-2016

Virtuális sétánk EgyüttesErő néven indul, s a fel-illetve beszállás feltételekhez kötött: be kell mutatkozzunk (logó, videó) a többi utasnak (vetélytársnak), ismertetnünk kell elérhetőségeinket (facebook profil, weboldal, videó- és fényképmegosztó), s arról is meg kellett győzzük a többieket, hogy jól értelmezzük a múlt-jelen-jövő kapcsolatát.

Sikeresen teljesítettük: útnak indulhatunk!

2. ÁLLOMÁS- MÚLT-1956 okt.23

Néhány évtizedet visszarepülve bepillantottunk az 1956-os forradalom eseményeibe. Arra kerestük a választ, mi motiválta az ifjakat a kivonulásra, s vélhatően mi az, ami megtorpanásra késztethette volna őket. Az ötleroham után gondolattérképen összegeztük az információkat. Kíváncsiak voltunk arra is, hoy mások hogyan vélekednek erről az időszakról, s milyen élményeik vannak ezzel kapcsolatban. Éppen ezért örömmel fogadtuk utitársként a Szentmárton otthon lakóit, akik készséggel meséltek életük akkori szakaszáról. Meglepően tapasztaltuk, hogy a régmúlt emlékei aktívan élnek képzetükben. A múlt-korról érdeklődve rádiós beszélgetést folytattunk iskolánk történelem tanárával, Vincze Zsolttal. Pedagógusként beszámolt arról, hogy miért fontos ez a dátum a magyar nép életében, s hogyan törekszik arra, hogy a diákok is részesei legyenek az akkori élményeknek.

S most irány a jövő!

3. ÁLLOMÁS –JÖVŐ- 2056

Ideális tanár? Ideális diák? Hipersuli? Létezik ilyen? S ha igen hogyan, milyen formában? Az időben előrerepülve, most utolsó állomásunkon erről formálunk véleményt. Bemutatjuk a jövő iskolájának nevelési filozófiáját, a szupertanár/ szuperdiák jellemvonásait, s ilusztráljuk álmaink iskolájának épületét. Chip-es beléptető rendszer, digitális hirdetőtábla, skyp-os tanórák, high- tech helyiségek, s persze olyan tantárgyak, amelyeket mi is szívesen szeretnénk felvenni (Tűsarok és teniszcipő, Az aszfalt az új barátod, Konyhatündér)?-a mi képzetünkben mindez megvalósítható. Némi ügyesség és kreativitás, s a próbatételt teljesítjük!

A Tedd O:DA szervezői (Magyarország) gondoskodnak arról, hogy a fordulók ideje alatt a csapatok megmozgassák tudásukat, rátermedtségüket, innovatív jellemvonásukat. A kitartó és eredményes munka következtében a legjobb csapatok face-to-face fordulón vesznek részt Budapesten december 10-én. Az EgyüttesErő tagjaiként bízunk aszép folytatásban, s az együttes munka erejében. A vetélkedő szlogenjével élve „Az idő legyen veletek!” is.