dsc_0103

Meggyújtották az első adventi gyertyát

Szombaton, 2016. november 26-án, 19.00 órakor, Böcskei László megyés püspök megáldotta a székesegyház előtti téren felállított adventi koszorút. Liturgikus szertartás keretében meggyújtották az első advent gyertyát.

 

Prédikációjában Fodor József általános helynök az ember bűnbeeséséről, és az ezt követő eseményekről szóló elbeszéléseket ősevangéliumnak nevezte, hiszen a bűn okozta bűntetés ellenére Isten megsimogatja az embert, üdvösséget ígér neki. Majd felsorolta az ószövetségi helyeket, amelyekben a próféták megjövendölték és előkészítették a Messiás érkezését. Ez nem más, mint Isten négyezer éven át tartó simogatása az emberiségnek.

 

Ennyi évig kellett várakoznia az ószövetségi választott népnek, hogy beteljesedjenek a próféták jövendölései, és erre az időre emlékezünk az Advent négy hetében, mondotta a szónok. Az advenio latin szó eljövetelt jelent, magyarul Úrjövetnek nevezzük.

 

Ez idő alatt nemcsak koszorút kell készíteni és meggyújtani rajta a gyertyát, hanem megfontolva Izajás próféta 40. fejezetének 1. és 5. verseit – „Készítsetek utat a pusztában az Úrnak, csináljatok egyenes ösvényeket a sivatagban Istenünknek. Minden völgy emelkedjék föl, minden hegy és halom sülyedjen alá, legyen egyenessé az egyenetlen és sima úttá ami göröngyös” – el kell kezdenünk meglengetni egymás előtt a megbocsátás és a szeretet ünnepi illatos fenyőágát, hogy lelkiekben is gazdagon felkészülve várakozzunk az Úr érkezésére – buzdította az imádságra egybegyült több száz hívőt Fodor József általános helynök.

 

Az imádság végén meleg teát osztottak a résztvevőknek a Caritas Catolica munkatársai. A következő gyertyagyújtási szertartás 2016. december 3-án, 19.00 órakor lesz, az Adventi Jótékonysági Vásárt követően.

 

KÉPEK