dsc_0264

Növekvő fény az adventi koszorún

„Készítsétek az Úr útját, tegyétek egyenessé ösvényeit!” Idén is, Advent szombatjain ünnepélyes gyertyagyújtást szervez a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség  a székesegyház előtti téren, a Szent László szobornál. Szombaton, 2016. december 3-án, a második gyertyaláng lobbant fel a katolikus ifjúság és a Háló Egyesület által készített két méter átmérőjű adventi koszorún, a hívek, Böcskei László megyés püspök, Fodor József általános helynök és több pap jelenlétében, a Caritas Catolica munkatársai által előkészített szertartás keretében.

 

Elmélkedésében Curaliuc Demeter Nagyvárad-velencei plébános arra hívta fel a figyelmet: már régóta az az általános benyomás, hogy amikor advent van, sötét van, gyertyákat gyújtunk, és olyan furcsának tűnik, mintha a fény hiánya meg a világosság valamilyen fura körtáncot járna, mintha megszoktunk volna, hogy ez a felkészülés ideje, és a gyertyalángokkal jelképezzük a nagy várakozást Krisztus születésére. Az előkészület egy örömteli várakozás kellene legyen, a béketűrésben, egyetértésben való gyarapodásra vonatkozó igei üzenetek pedig segítenek ebben. Úgy fogalmazott: azt gondoljuk, hogy az advent és a karácsony csak egy mellékes időszak, holott tulajdonképpen az életünk is nagy advent, és a nagy találkozás már nem a bölcső mellett lesz, hanem a föltámadt Krisztus eseménye. Ez a várakozás teljes életünket megbélyegzi, mert egy olyan felkészülés, melyre az ember eredetileg teremtetett, az örök életre.

 

Azt is nyomatékosította: sötétségben járunk, de ezt nem Isten adta, hanem az ember volt az, aki jobban szerette ezt, mint a fényességet, és most mégis vágyakozunk utána, azt akarjuk, hogy állandó világosságban legyünk az Úrral együtt. Hangsúlyozta: az életnek megvan a szépsége is, ha nem csak állandóan panaszkodunk, siránkozunk, hanem mindazt, ami szép magunkévá tudjuk tenni, ha bátrak vagyunk, ha reménykedünk, ha az év minden napján szeretettel vagyunk egymás iránt.

A harmadik gyertyát Advent III. – Gaudete – Vasárnapjának előestéjén, 2016. december 10-én, 19.00 órakor gyújtják meg a székesegyház előtti téren.

 

Forrás: erdon.ro

 

KÉPSOROZAT